Санкції: непройдений шлях до досконалості

Сюжети
Круглий стіл «Політика деокупації Криму: роль санкцій» у Дипломатичній Академії України Фото: investigator.org.ua

Як зробити санкції проти Росії більш ефективними? Про це говорили на міжнародному круглому столі «Політика деокупації Криму: роль санкцій», що відбувся у Дипломатичній Академії України. У заході взяли участь представники державних профільних відомств України, експерти неурядових організацій, іноземні дослідники та дипломати.

Міжнародні санкції тиснуть на Росію з усіх боків. Втім, узгодження українських санкцій з міжнародними досі не набуло системного характеру і значною мірою залишається добрим побажанням санкційних експертів.

Значна частина фігурантів санкційного списку потрапила під обмеження у 2018 році. Перелік періодично поповнювався під тиском експертного середовища та журналістів-розслідувачів, які знаходили непокараних учасників окупації та вказували на них державі.

Виправити ці проблеми має нове законодавство про санкції. Про необхідність перезавантаження санкційної політики українська влада говорить не перший рік. Однак розробка урядового законопроекту, координатором якої минулого року було визначене Мінекономрозвитку, фактично була провалена. Міжвідомча група за вісім місяців спромоглася лише на одне засідання. Відтак цього року роль координатора процесу перейшла до міністерства закордонних справ.

Відтак зміни до санкційного закону так і не були прийняті напередодні саміту Кримської платформи, як це планувалось.

Подробиці у сюжеті Центру журналістських розслідувань: