Унікальна база підсанкційних компаній

Сюжети
Тетяна Гучакова та Андрій Клименко, експерти Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та порталу BlackSeaNews Фото: investigator.org.ua

З березня 2014 року, від самого початку збройної агресії Росії проти України США, Європейський Союз та інші країни вводять пакети санкцій щодо російських юридичних та фізичних осіб, які впливають на політику держави або прямо причетні до конфлікту. Між тим Україна пасе задніх у застосуванні цього інструменту впливу на Росію: перший указ, що ввів у дію санкційне рішення РНБО, президент Петро Порошенко підписав лише у вересні 2015 року.

Санкційні списки України та західних держав дуже часто не співпадають. У 2018 році Центр журналістських розслідувань порівняв списки Міністерства фінансів США та РНБО України, і знайшов сім десятків «несинхронізованих» російських впливових осіб та їхніх компаній.

Аби провести таке дослідження, журналістам потрібно було один за одним порівнювати додатки до указів президента – окремі для юридичних і фізичних осіб – з переліком санкціонованих США осіб. Зараз таких додатків ще більше, а єдиного реєстру підсанкційних осіб і досі немає.

Тепер перевірити, які санкційні режими застосовані до компанії чи знаходити невідповідності у санкційних списках стане набагато легше. Адже цю роботу виконали експерти Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та порталу BlackSeaNews. Тетяна Гучакова та Андрій Клименко презентували базу юридичних осіб, щодо яких з 2014 року були застосовані санкції США, ЄС та України. У базі – 1 856 юридичних осіб. Наразі це єдина у світі зведена база даних про компанії та організації, щодо яких застосовані санкційні обмеження, пов’язані зі збройною агресією Росії проти України.

Подробиці того, як працює ця база, дивіться у сюжеті Микити Панасенка: