Хто купив титановий завод Фірташа у Криму

Сюжети
ПрАТ «Кримський титан» Фото: rk.gov.ru

Group DF Дмитра Фірташа повідомила 30 грудня 2021 року, що ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс» — так з 2014 року називається перереєстрований на Київ Кримський титан — продало усі свої кримські активи російській компанії. У пресрелізі групи стверджується, що угода із продажу активів «ЮКП» в Криму закрита, всі необхідні зміни внесені в українські реєстри.

Центр журналістських розслідувань взяв витяг з Державного реєстру речових прав нерухомого майна. Після цього виникло ще більше питань до продажу заводу. Та й під час пошуку покупця кримського заводу Фірташа отримали несподіванки. Про це детальніше у сюжеті Валентини Самар та Микити Панасенка.

Об’єкти нерухомості колишнього «Кримського титану» мають обтяження за іпоттечними договорами. А права вимоги щодо них мають: зареєстроване в Москві АТ «Русский водород», компанія Meladia Holdings Limited, з реєстрацією на офшорних Британських Віргінських Островах, а за вказаним кодом ЄДРПОУ в Єдиному державному реєстрі України зареєстроване АТ «Альфа-Банк».

Суми заборгованості «Юкрейніан Кемікал Продактс» за кредитами, під які заставлене майно заводу: 94 мільйони доларів у випадку, де іпотекодержателем є «Русский водород». І 57,5 млн доларів за кредитом «Альфа-банку». Терміни погашення заборгованості в обох випадках прострочені.

Обтяження — це заборона на розпорядження майном, тобто, поки обтяження не буде зняте — продати його неможливо. Яким чином вдалося продати «усі кримські активи», як повідомляє Group DF, якщо це майно перебуває під обтяженням? ЦЖР звернувся з письмовим запитом до «Юкрейніан Кемікал Продактс», однак відповіді ми поки не отримали.

Крім того, пошуки реальної компанії-покупця не дали точних результатів. У пресрелізі Group DF йдеться про те, що активи придбало російське підприємство «Русский титан». В реєстрі юридичних осіб РФ компаній з такою назвою кілька. Жоден із них, які називались в медіа покупцями кримських активів «Юкрейніан кемікал продактс», не мають власних достатніх коштів на їхнє придбання.