Військові з Криму у війні з Україною

Сюжети
Російська військова техніка рухається у бік Херсонської області. Крим, Армянськ 24.02.2022 Фото: Reuters

Окупований Росією Крим зіграв важливу роль під час підготовки та здійснення воєнного вторгнення з півдня. Після 8-мирічної мілітаризації півострова саме звідти зайшли сотні одиниць військової техніки та тисячі окупантів, які зараз зайняли кілька населених пунктів на півдні України. За інформацією Міноборони України, від 24 лютого на нашій землі загинули понад 11 тисяч загарбників, сотні перебувають у полоні. Серед полонених є мешканці Криму та Севастополя.

Військових з Криму у війні на території України можна розділити на три групи: росіяни, яких відправили проходити службу у кримські частини; молоді строковики, а також зрадники – громадяни України, які служили в Українській армії, але після окупації півострова у 2014 році присягнули Росії.

Роман Мартиновський, експерт Регіонального центру прав людини, говорить, що відправлення кримчан, тобто громадян України, на війну проти власної країни – це серйозний воєнний злочин Росії.

Зрадників-полонених в Україні чекає слідство та суд за незаконні дії, вчинені у 2014 році.

Українські військові та правоохоронці взяли в полон сотні російських вояків. Усі вони перевіряються на причетність до вчинення воєнних злочинів. Якщо це буде встановлено з допомогою доказів – російських військових судитимуть за національним законодавством України, за статтею 438 Кримінального кодексу – порушення законів та звичаїв війни.

Міжнародне гуманітарне право не передбачає відповідальності за військові дії комбатантів проти комбатантів, тож у випадку недоведеності причетності полонених до воєнних злочинів, вони мають бути відправлені додому.

Подробиці у сюжеті Микити Панасенка за посиланням: