Як не стати яничарами Путіна

Сюжети
Відправка призовників в окупованому Криму Фото: Youtube Millet Channel

Після окупації у Криму двічі на рік відбуваються незаконні військові призови. Спочатку обіцяли, що кримчани не служитимуть на півострові, потім почали перекидати по всій території Росії, далі – воювати в Сирії, а тепер залучають до військових дій в Україні. Серед жителів півострова, які зараз беруть участь у так званій «спецоперації» в Україні, є і колишні професійні українські військові, котрі у 2014 році перейшли на бік окупанта. Але, зазнаючи колосальних втрат у війні, росіяни примусово мобілізують і кримчан-строковиків, кидаючи їх у наступ на українські міста.

Правозахисники і правоохоронці нагадують, що сам факт строкової служби мешканців окупованого Криму у Збройних силах Росії – не є злочином. Більше того, кримчани, призвані в російську армію примусово, тобто, під загрозою кримінальної відповідальності за ухиляння чи відмову, є жертвами цього воєнного злочину Росії.

Для кримчан, які не бажають віддавати життя у війні з іншими українцями, юристи Кримської правозахисної групи напрацювали низку рекомендацій.

Безвідмовним приводом для звільнення від служби є інфекційна хвороба. Пандемія коронавірусу ще не скінчилась, тож позитивний тест на COVID-19 у мешканця Криму призовного віку або у когось із його родичів, з яким він контактує, може дати тривалу відстрочку від призову.

Ще один варіант, який радять юристи, аби запобігти призову і участі у війні – просто не виходити на зв’язок з військкоматом. Дієвим способом не потрапити під примусовий призов також є тимчасова зміна місця проживання. Це дозволить кримчанам не отримувати власноруч повістки від військкомату та, як наслідок, уникнути примусової служби у збройних силах країни-агресорки.

Що робити тим мешканцям Криму, кого вже мобілізували та відправили на фронт війни Росії проти України? Алгоритм дій у такій ситуації простий та логічний: по-перше, треба звернутися до представників української влади або військових та кинути зброю.

Отже, якщо ви – мешканець тимчасово окупованих територій Криму, Донецької та Луганської областей і вас мобілізували на війну проти України, за першої ж нагоди здавайтесь у полон і повідомляйте, що ви – громадянин України і опинились в лавах ворожої армії не зі своєї волі.

Подробиці дивіться у сюжеті за посиланням: