Прихвостні окупантів. Херсонщина

Сюжети

За майже три тижні агресії Росії проти України окупанти не змогли суттєво просунутися вглиб території країни чи взяти під контроль хоча б одне місто-мільйонник. Тяжкі бої тривають під Харковом, Маріуполем, Сумами, у містах-супутниках столиці. Ворогу не вдається здолати жоден з цих бар’єрів. На півдні, куди військові сили окупантів зайшли з Криму, їм вдалося захопити поки що єдиний обласний центр – Херсон.

Мешканці міст і сіл Херсонщини щоденно влаштовують багатотисячні мітинги за Україну, показуючи окупантам, що їм тут аж ніяк не раді. Цивільні люди героїчно виходять проти озброєних російських військових, захищаючи свою землю. Для придушення цих масових акцій з Криму вже нагнали бійців Росгвардии і СОБРа, які влаштовують безладну стрілянину під час мирних акцій.

Наміри окупантів розіграти на Херсонщині сценарії Донбасу зі створенням квазіреспубліки з тріском провалилася. Замість мітингу, на якому привезена із Криму масовка мала проголосити «Херсонську народну республіку», відбувся багатотисячний мітинг проти російської окупації та за територіальну цілісність України.

Майже у всіх заблокованих російською армією містах і селах Херсонської та Запорізької областей діють українські органи місцевого самоврядування. Вони, а не окупуюча країна, займаються життєзабезпеченням людей, фінансуючи видатки зі своїх бюджетів. Водночас у кількох містах минулого тижня вигулькнули прислужники окупантів, які називають себе представниками нової адміністрації і обіцяють людям золоті гори у складі Російської федерації. При цьому військові чи уряд Росії офіційно їх не проголошують своєю окупаційною адміністрацією.

Наразі найважливіше завдання російських військових і спецслужб на нових окупованих територіях – припинення цивільного опору, нейтралізація організаторів мітингів і активістів. Тут помічниками окупантів виступають агенти впливу, яких українські спецслужби, на відміну від журналістів та патріотичних організацій, чомусь не хотіли раніше помічати.

Подробиці дивіться у сюжеті Микити Панасенка: