РФ може звільнити частину українських політв’язнів під час ЧС-2018 – Клімкін

Влада
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін Фото: Reuters

Росія може погодитися звільнити частину українських політв’язнів з в’язниць, щоб поліпшити свій міжнародний імідж під час Чемпіонату світу з футболу, який зараз проходить в РФ.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін в інтерв’ю «5 каналу», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Жест можливий, але жест не доброї волі, а в тому, щоб покращити імідж Росії під час чемпіонату. Чемпіонат маємо використати, але і далі мусимо працювати», – сказав Клімкін.

У той же час він додав, що розраховувати на швидке звільнення всіх українських політв’язнів не варто.

«Ми прекрасно розуміємо, що в найближчі дні і тижні все одно всіх Росія не випустить. І далі буде використовувати їх як засіб тиску», – пояснив міністр.

Як повідомлялось, 14 червня Європейський парламент підтримав резолюцію з вимогою звільнити українського режисера Олега Сенцова та інших політв’язнів в РФ.

15 червня президент України Петро Порошенко провів зустріч з послами країн «Великої сімки» та Євросоюзу, в ході якої наголосив на важливості консолідації міжнародних зусиль для звільнення українських політв’язнів в РФ.

За даними МЗС України, щонайменше 24 українця є політв’язнями в Росії, більше 40 – в окупованому Криму.

За даними правозахисників, всього в Росії і окупованому Криму з політичних мотивів укладені від 70 до 75 українців. Зокрема, в РФ з політичних мотивів укладені орієнтовно 30 українців, за станом на травень 2018 р місцеві суди вже винесли вироки 17 з них.