Європарламент підтримав резолюцію з закликом звільнити українських політв’язнів в РФ

Новини

14 червня Європейський парламент підтримав резолюцію з вимогою звільнити українського режисера Олега Сенцова та інших політв’язнів в РФ. Трансляцію засідання вели на сайті Європарламенту.

«Європарламент висловлює свою солідарність з українським кінематографістом, політичним активістом і політв’язням Олегом Сенцової, який 14 травня 2018 року оголосив голодування, щоб домогтися звільнення незаконно затриманих співвітчизників», – йдеться в тексті резолюції, передає Центр журналістських розслідувань.

ЄП занепокоєний наслідками голодування для здоров’я Сенцова.

Євродепутати нагадали, що у цій справі засуджений і активіст Олександр Кольченко, засуджений до 10 років позбавлення волі, і що «ще один незаконно затриманий громадянин України Володимир Балух голодує з 19 березня».

У резолюції зазначено, що понад 70 українських політичних в’язнів утримують в РФ.

У Європарламенті також вимагають від влади РФ звільнити директора правозахисного центру «Меморіал» в Чеченській Республіці Оюба Тітіева.

В ході дебатів євродепутат від Великобританії Чарльз Теннок нагадав, що в Росії сьогодні розпочнеться чемпіонат світу з футболу. Він закликав європейських політиків «утриматися від відвідування ЧС 2018 у знак засудження порушення Росією правил світового порядку».

Українського режисера Олега Сенцова, який голодує з 14 травня, в п’ятницю вивозили в реанімацію. Зараз він знаходиться в санчастині колонії, припиняти голодування не збирається.

Як повідомлялось, 1 червня по всьому світу стартувала глобальна акція #SaveOlegSentsov з вимогою звільнити незаконно засудженого в Росії українського політв’язня, режисера Олега Сенцова, який з 14 травня проводить голодовку в російській колонії, вимагаючи звільнити всіх українських політв’язнів, утримуваних в РФ.

У четвер, 14 червня, розпочався третій етап глобальної акції за порятунок українських політв’язнів в РФ і окупованих нею територіях #SaveOlegSentsov.