Через анексію Криму за п’ять років економіка РФ втратила 150 млрд доларів – Bloomberg

Топ-Новости
Фото: ТАСС

Через незаконну анексію Криму за п’ять років економіка Росії втратила понад 150 млрд доларів, головним чином в результаті санкцій, введених США та Євросоюзом.

Про це пише агентство Bloomberg, посилаючись на дані дослідження, опублікованого аналітиком Скоттом Джонсоном, передає Центр журналістських розслідувань.

«Минуло п’ять років після того як Володимир Путін анексував український Крим. Витрати Росії продовжують рости. Договір про приєднання, підписаний для приведення чорноморської території в лоно Москви, до сих пір не визнаний більшістю країн, і США і Європейський Союз зробили широкі зусилля, щоб покарати Росію санкціями», – зазначає видання.

При цьому Росія продовжує інтегрувати Крим в свою економіку, вкладаючи мільярди в нові електростанції і будуючи гігантський міст на півострів, хоча недавнє опитування показало, що привабливість анексії для росіян починає знижуватися.

«Економіка найбільшого в світі експортера енергії впала майже на 10% або на 150 мільярдів доларів в порівнянні з показниками кінця 2013 року. Це пов’язано з падінням цін на нафту (близько 4% від загальних втрат), але основна причина – санкції та інші фактори», – вказує агентство.

Крім низьких цін на нафту, що відбивається на РФ і низьких доходах її жителів, спостерігається падіння обсягу іноземних інвестицій: після деякого підйому в 2017 році прямі іноземні інвестиції скоротилися і навіть мали негативні показники у другому кварталі 2018 року.

Фото: ЦЕНТРОБАНК РФ

«Економічне затишшя означає, що менше грошей потрапляє в кишеню простих росіян: з моменту окупації Криму і в результаті зниження цін на нафту країна близько двох років перебуває в рецесії, середні доходи населення ледь перевищують 30 000 рублів на місяць (459 дол.). Крим є одним з регіонів, де доходи зросли, оскільки доходи населення збільшуються з низької бази, щоб зрівнятися з середньою зарплатою по Росії», – пише Bloomberg.

Як зазначає видання, кількість російських компаній і приватних осіб, на яких поширюються санкції США, з 2014 року збільшилася в чотири рази і перевищило 700. У поточному році РФ може чекати нова хвиля санкцій.

При цьому очікувати, що санкції скасують найближчим часом не доводиться, а нові дані про втручання РФ у президентські вибори 2016 року в США означають, що ситуація тільки погіршиться.

Нагадаємо:

  • За даними міністерства економічного розвитку РФ, збитки від введених проти Росії різних обмежувальних заходів становлять на кінець 2018 року 6,3 млрд дол. При цьому найбільшої шкоди завдали РФ санкції ЄС, США і України.
  • 29 грудня 2018 року набуло чинності рішення Ради Європейського Союзу про продовження економічних санкцій ЄС проти Росії до 31 липня 2019 року.
  • 4 березня 2019 року президент США Дональд Трамп продовжив ще на рік пакет санкцій, введених указами як попереднього президента Барака Обами, так і нинішньою адміністрацією Білого дому, проти Росії за незаконну окупацію і анексію Криму.