Прессекретар Медведчука запевняє, що той поїхав до окупованого Криму відпочивати

Новини
Фото: RFE/RL

Один з лідерів партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктор Медведчук поїхав до окупованого Криму відпочивати.

Про це заявив його прессекретар Олег Бабанін, пишуть російський Інтерфакс і Крим.Реалії.

«Віктор Медведчук проводить відпустку з родиною в Криму», – сказав він.

Інформація про приїзд Медведчука до Криму, опублікована в неділю в українських ЗМІ з посиланням на джерела, викликала резонанс в соцмережах. Коментувати це Бабанін відмовився.

Як повідомляє журналіст Сергій Іванов, Віктора Медведчука з дружиною Оксаною Марченко до окупованого Криму супроводжували співробітники Національної поліції України Григорій Чалий та Владислав Галішин.

«Сьогодні народний депутат Медведчук у супроводі громадян Чалого, Засенка, Галішина та пані Марченко на мікроавтобусі «Мерседес» д/н АА3121СМ виїхав до Криму через КПВВ «Каланчак»… Це не просто приниження держави, проти якої Росія розв’язала війну, це вчинок, на який має бути негайна реакція органів безпеки. Так само, як і на дії співробітників Національної поліції України Чалого та Галішина (за даними сайту declarations.com.ua), які чомусь супроводжують Медведчука на окупованій території. Arsen Avakov, соррі, а що роблять ваші підлеглі в Криму? Удвох звільняти поїхали? У нас ще війна чи вже ні?», – зазначив він.

Медведчук з Марченко перетнули КПВВ «Каланчак» близько 14:30 в неділю, 2 серпня, пише Громадське радіо.

Сім’я кума президента Росії українського нардепа Віктора Медведчука володіє в Криму бізнесом, який з’явився там вже після російської анексії, та нерухомістю.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань в 2013 році, стіна забору, що відокремлює «особняк Медведчука» від дитячого протитуберкульозного санаторію імені Боброва (Алупка) помітно «підросла». На відео, наданому алупкінським блогером Сергієм Псарьовим видно, що висота огорожі збільшиться як мінімум удвічі, до п’яти метрів.

Після оприлюднення журналістського розслідування «Центру», прокуратура АРК подала позов про визнання незаконним та скасування договору оренди 0,70 га з ТОВ «Консул-Україна», оскільки земля була незаконно вилучена у дитячого протитуберкульозного санаторію імені Боброва. Прокуратурою заявлено 13 позовів про скасування держактів на ділянки, надані у власність громадянам на території дитячої оздоровниці. Крім того, Алупкінський міськрада за поданням прокуратури сам скасував свої рішення по 15 землевідведення. Всього ж в ході перевірки встановлено 49 фактів незаконного надання земельних ділянок на території санаторію імені Боброва.

В ЗМІ показували розкішну резиденцію Медведчуків біля Сімеїзу. У генплані, затвердженому вже окупованою владою Ялти, цей будинок позначений як «Палац Медведчука».

Кримська земля з декларації Медведчука та інших українських топ-політиків потрапляє в перелік територій, якими, згідно з указом президента Росії Володимира Путіна, не можуть володіти іноземні громадяни, про що писав ЦЖР. Російська влада зобов’язує продати ці ділянки громадянам РФ або російським компаніям, або вони можуть бути викуплені державою.

Журналісти також намагалися з’ясувати у Медведчука, якою в зв’язку з цим буде доля його родинного маєтку на кримському узбережжі, але він не відповів на запит.

Медведчук і його дружина з початку 2000-х є кумами Путіна і Світлани Медведєвої – дружини російського експрем’єр-міністра Дмитра Медведєва.

Щодо анексованого РФ Криму Медведчук каже так: «Згідно з чинним українським законодавством, Конституції, Крим – територія України, але де-факто це сьогодні Росія».

  • Голова політради партії ОПЗЖ і кум президента Росії Володимира Путіна Віктор Медведчук задекларував низку офшорних компаній, на які частково оформлений великий бізнес в Україні, до якого має стосунок олігарх Ігор Коломойський.