Поради правозахисників: що робити, якщо вашу землю в Криму можуть забрати окупанти

Новини
Фото: Booking.com

Правозахисники вказують на незаконність указу президента РФ, який забороняє громадянам України володіти землею на прибережних територіях окупованого Криму та радять власникам таких земельних ділянок використовувати механізм захисту своїх прав на міжнародному рівні у Європейському суді з прав людини.

Про відповідні рекомендації йшла мова 6 травня під час онлайн-брифінгу за участі представництва президента України в АР Крим, прокуратури АРК, Регіонального центру з прав людини, Українською гельсінської спілки з прав людини та ГО «Крим SOS», повідомляє Центр журналістських розслідувань із посиланням на УГСПЛ.

Зокрема правозахисники вказали на незаконність указу Володимира Путіна, оскільки за загальними правилами та приписами Конституції РФ закон не має зворотної сили у часі. Тому цей указ мав би застосовуватись лише до земельних ділянок, які перейшли у власність іноземних громадян після набранням ним чинності.

Іншими словами, окупанти застосували свої закони до відносин, які виникли в Криму ще задовго до окупації. Так само незаконним є застосування правових наслідків статті 238 Цивільного кодексу РФ до кримчан, які вже володіють земельними ділянками в Криму.

Також правозахисники вважають, що найбільш вірогідним інструментом вилучення земельних ділянок у громадян України та іноземців у Криму в рамках імплементації указу президента РФ буде механізм звернення окупаційних органів «влади» у кримські «суди» на підставі ст.238 Цивільного кодексу РФ. Тому з метою захисту своїх прав, зокрема, на міжнародному рівні для осіб, земельні ділянки яких у Криму підпадають під дію указу, доцільними є наступні кроки:

1. Проходження першої, апеляційної та касаційної інстанції в окупаційних «судах». Ці дії потрібно вчинити для того, аби пізніше подати індивідуальну скаргу проти РФ до Європейського суду з прав людини. Інакше є ризик того, що скарга буде визнана неприйнятною.

При цьому власники земельних ділянок на практиці можуть опинитись в двох ситуаціях. У першому випадку органи окупаційної «влади» подадуть відносно них позов про вилучення земельної ділянки, власник виступатиме відповідачем у справі. У другому випадку власник може отримати розпорядчий документ від органів місцевої чи державної «влади» окупанта про вилучення його ділянки на підставі указу президента РФ. Тоді такі дії, рішення та розпорядження окупаційних органів треба оскаржити в суді першої інстанції і власник землі має виступити позивачем в таких справах. При цьому варто пам’ятати, що у випадку вилучення земельної ділянки, звернутися до Європейського суду з прав людину можна протягом 6 місяців з дня набрання чинності рішення суду касаційної інстанції.

2. Повідомити про факт вилучення земельної ділянки в прокуратуру АР Крим з метою реєстрації кримінального провадження за фактом вчинення міжнародних злочинів на території окупованого Криму та приєднання до вже наявних у прокуратурі матеріалів.

Правоохоронні органи України здійснюють збір доказів про вчинення таких злочинів для притягнення винних осіб на національному рівні, а також для передачі відповідних відомостей до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду.

Як повідомлялось, представництво президента України в АР Крим у партнерстві з прокуратурою АРК, Регіональним центром з прав людини, Українською гельсинською спілкою з прав людини та ГО «Крим SOS» провели онлайн-брифінг «Як захистити право власності на землю в тимчасово окупованому Криму».

Нагадаємо: 

  • 20 березня 2020 року російський президент Володимир Путін своїм указом розширив перелік територій, земельні ділянки на яких не можуть бути у власності у іноземних громадян та іноземних юридичних осіб, прибережними регіонами окупованих Криму і Севастополя.
  • Прокуратура АРК розслідує як воєнний злочин указ Володимира Путіна про заборону українцям володіти землею у Криму в рамках кримінального провадження, розпочатого за фактом привласнення української державної і приватної власності в окупованих Криму та Севастополі.
  • Правозахисники вказують, що указ Володимира Путіна, який забороняє іноземцям, а отже і громадянам України володіти земельними ділянками в прибережних регіонах окупованого Криму є дискримінаційним і порушує міжнародне гуманітарне право.
  • Представництво президента в АРК повідомило, що Україна направила до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду відомості через указ Володимира Путіна про землю в Криму.