Мустафу Джемілєва, якому ФСБ заборонила в’їзд до Криму, викликали в «суд» Армянська – Полозов

Крим
Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв на адмінкордоні з Кримом, 03.05.2014 Фото: Reuters

Народний депутат, національний лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, якому ФСБ заборонила до 2034 року в’їзд до окупованого Криму, де його судять заочно за нібито «незаконний перетин держкордону РФ» 3 травня 2014 року, отримав повістку з вимогою з’явитися на засідання «Армянського міського суду».

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив адвокат Микола Полозов.

«Мустафі Джемілєву прийшла повістка з міського «суду» м. Армянськ (підконтрольного окупаційній російській адміністрації в Криму) з вимогою з’явитися на судове засідання, яке відбудеться 5 серпня, в якості підсудного», – написав адвокат.

Він розповів, що для того, щоб лист з окупованого Криму дійшов до Києва, російська «влада» використала те ж саме «ноу-хау», як і в відношенні глави Меджлісу Рефата Чубарова, коли його також викликали в якості підсудного на засідання в «Верховний суд Криму» – напряму пошта йти не може, тому «судові органи» з Криму пересилають всю подібну кореспонденцію на материк в Ставропольський край РФ. Там конверти з Криму переупаковують в нові конверти і вже зі штампом Ставропольського краю ці листи відправляються в Україну.

«Що ж стосується виклику Мустафи Джемілєва на засідання, то тут важливо нагадати про як мінімум неузгодженість дій різних державних органів у РФ, а як максимум про глибоку державну деменцію, якщо не сказати шизофренію. Ще в лютому цього року, в ході судового розгляду нам стало відомо, що ФСБ ще в 2019 році винесла таємну постанову від 5 березня 2019 року №140/ЗКС/13/857, згідно з якою заборона на в’їзд в РФ (і відповідно до окупованого Крим ) щодо Мустафи Джемілєва продовжений до 05 березня 2034 року. І «суду» про це прекрасно відомо. Тобто, один орган державної влади забороняє в’їзд Мустафі Джемілєву на 15 років, а інший вимагає обов’язкової його явки на засідання 5 серпня», – вказав Полозов.

Він зазначив, що цю ситуацію вже обговорив з Джемілєвим і він сказав, що готовий приїхати на засідання «суду», якщо заборона на в’їзд до Криму буде знята, і взяти участь у восьмій за рахунком кримінальній справі проти нього.

«Так що, тепер ініціатива на боці ФСБ. Подивимося, чи готова служба забезпечити право підсудному на доступ до кримського правосуддя або у страху очі великі аж до 2034 року», – додав адвокат.

Нагадаємо:

  • 9 квітня 2014 року російська влада заборонила лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву в’їжджати в Росію, включаючи окупований Крим.
  • 13 квітня 2020 року російські слідчі в Криму пред’явили обвинувачення Мустафі Джемілєва за трьома статтями в рамках попереднього слідства: за ч.3 ст. 322 КК РФ (незаконний перетин державного кордону РФ), по ч.1 ст. 222 КК РФ (незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів) і за ч. 1 ст 224 КК РФ (недбале зберігання вогнепальної зброї, яка створила умови для його використання іншою особою, якщо це спричинило смерть людини або інші тяжкі наслідки). Перша стаття стосується подій 3 травня 2014 року, коли Джемілєв намагався потрапити в окупований Крим через пункт пропуску «Каланчак» на адмінкордоні з Херсонською областю. Тоді його не пропустили і він був змушений повернутися в Київ. Друга і третя статті мають відношення до справи сина Мустафи Джемілєва Хайсера, який в травні 2013 року у дворі свого будинку в Бахчисараї, випадково вистріливши з батьківської рушниці, вбив знайомого сім’ї. Спочатку суд у цій справі проходив на території України, проте після окупації Криму його перенесли в російський Краснодар.