На КПВВ «Чонгар» та «Каланчак» з’являться державні рейсові автобуси та електрокари – Верещук

Новини
КПВВ
КПВВ «Каланчак» Фото: IPC-Херсон

У перспективі біля КПВВ на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом має з’явитися транспорт, що доставлятиме подорожуючих до населених пунктів Херсонської області і в зворотному напрямку. При цьому напівлегальних приватних перевізників замінять на державний, значно дешевший транспорт. Для підвозу громадян до самої адмінмежі використовуватимуть електромобілі.

Про це під час візиту на КПВВ «Каланчак» заявила віцепрем’єрка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, коментуючи ситуацію з нелегальними перевізниками на КПВВ, повідомляє сайт IPC-Херсон.

Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук на КПВВ «Каланчак», 22.11.2021 Фото: IPC-Херсон

«Я побачила тут автобуси приватної фірми, які надають послуги з перевезення. Як я розумію – це поки що не врегульоване питання, і ані область, ані обласна влада не можуть його вирішити з певних об’єктивних причин. Вони не мають автобусів, що могли б за мінімальну плату перевозити людей. Ми беремось і зобов’язуємось знайти можливості , знайти кошти та придбати такі автобуси. Такого дороговартісного перевезення, якщо ми говоримо про приватні фірми, більше не буде», – сказала Верещук.

Приватна автостанція на КПВВ «Каланчак» Фото: IPC-Херсон

Колишній очільник області, а нині народний депутат Сергій Козир додав до слів міністерки, що вся відповідна інфраструктура наразі готова. Питання тільки у тому, коли Мінреінтеграції візьме на баланс КПВВ.

«В ДП «Реінтеграція та відновлення» закладено кошти на майбутній рік. Воно буде повністю контролювати і КПВВ, і ці підвози. Вони будуть власниками і сервісної зони. Тут є приміщення автовокзалу. Це державне підприємство може особисто організувати конкурси і влаштувати перевезення, або надати автовокзал в оренду для перевізників. Вони згодні», – зазначив Козир.

Сергій Козир, нардеп, ексголова Херсонської ОДА (зліва) Фото: IPC-Херсон

Для підвозу громадян до самої адмінмежі Верещук пропонує використовувати електромобілі.

«Наші громадяни перетинають КПВВ пішки – це проблема. Пройти навіть кілометр, коли палюче сонце або дощ – це все утруднює і так нелегку ситуацію, в якій знаходяться зараз наші співгромадяни з Криму… Міністерство закупить електромобілі (2 на КПВВ «Каланчак» та 2 на «Чонгарі»), і вони будуть довозити людей безкоштовно до «нуля». У цьому році ми маємо вирішити питання з передачею КПВВ «Каланчак» на баланс міністерству реінтеграції та закупівлі 4 транспортних засобів для перевезення наших громадян до нульової відмітки», – підсумувала Верещук.

Постанова Кабміну про безкоштовні перевезення поблизу адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом була ухвалене ще 28 липня, проте до сьогодні такі рейси влада не забезпечила.

Як повідомлялось, до кінця поточного року ДП «Реінтеграція та відновлення» має прийняти на баланс КПВВ «Каланчак» на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом. Відповідні домовленості вже досягнуто між Мінреінтеграції та Укрзалізницею, що є балансоутримувачем цього об’єкту.

Нагадаємо:

  • У серпні 2021 року монітори омбудсмена України відзначали, що у КПВВ «Чонгар» на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом влада ще має вирішити низку важливих питань, зокрема, організувати автобусне сполучення з Херсоном, Генічеськом та Новоолексіївкою, а також цілодобове тестування на COVID-19, аби спростити перетин адмінмежі для громадян.