Війна Росії проти України: хроніка 19 березня

Війна

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні  провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa

20:30 З-під завалів військової казарми в Миколаєві, зруйнованій внаслідок ракетного удару 18 березня, дістали не менше 50 тіл загиблих, – повідомляє УП з посилання на іноземні ЗМІ.

17:35 У селі Демидів, що неподалік Києва, є загроза затоплення села — Київська обласна рада.

«Станом на зараз рівень води на поймі річки Ірпінь через зруйновану дамбу сягнув максимально допустимого рівня. Подальше зростання рівня води призведе до затоплення доріг та підвалів і практично унеможливить евакуацію жителів, передавання ліків та продуктів», — йдеться у повідомленні.

У селі точаться активні бої українських захисників з російськими окупантами.

17:20 Головне управління розвідки Міноборони України опублікувало перелік російських військових авіаційного полку з Ростовської області, які завдають бомбових ударів по Україні.

У списку дані про 406 осіб. Повний перелік.

17:00 Віцепрем’єрка та глава Мінреінтеграції Ірина Верещук повідомила, що в Україні наразі перебувають 562 російських військовополонених.

«Наразі офіційно військовополонених рф у нас 562 особи. А є ще так званий «вантаж-200» — ми теж тут формуємо дані і організовуємо роботу разом із Червоним Хрестом, — озвучила дані Ірина Верещук. Із усіма полоненими зі сторони рф поводяться відповідно до міжнародного гуманітарного права», — йдеться у повідомленні Мінреінтерації.

16:45 Українські військові збили ще один російський бойовий гелікоптер К-52 «Алігатор».

Вертоліт збито з використанням ПЗРК «Стінгер»

16:15 Українські військовослужбовці біля Попасної на Луганщині збили з ПЗРК ворожу ракету «Точка-У».

Про це повідомляє Командування Сухопутних військ ЗСУ у facebook.

«Виявляється, ракета досить легко збивається за допомогою ПЗРК «Стінгер»! Наші воїни не перестають нас дивувати!», — йдеться у повідомленні.

15:45 Внаслідок обстрілу житлового будинку в місті Рубіжне Луганської області, троє людей, зокрема двоє дітей, загинули. Одну дитину вдалося врятувати – ДСНС

15:15 Семеро людей загинули внаслідок мінометного обстрілу селища Макарів на Київщині

«18 березня окупанти здійснили обстріли із важкого артилерії населених пунктів Бучанщини. В результаті ворожих обстрілів Макарова загинуло семеро мирних жителів. П’ять осіб отримали поранення та знаходяться у лікарні. В результаті обстрілів зруйнувано житлові будинки, пошкоджено адміністративну споруду та інші приміщення», — йдеться у повідомленні поліції Київської області.

15:06 Генштаб ЗСУ показав розбиту ворожу техніку, яка була знищена українськими захисниками на Київщині.

Відповідні фото опубліковані на сторінці Генеральний штаб ЗСУ у Facebook.

«Знищена російська техніка у Київській області. Також, ЗС України підсилились ЗРК «Стріла-10», – йдеться у повідомленні.

13:51 Окупанти використовують мобілізованих з ОРДЛО як гарматне м’ясо для виявлення вогневих позицій Збройних Сил України, ігноруючи високі втрати.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

«Російські окупанти активно «мобілізують» чоловіче населення на окупованих територіях ОРДЛО. Сформовані таким чином підрозділи вирізняються вкрай низькою бойовою підготовкою, дисципліною та моральним станом. Зі слів самих «мобілізованих», російське командування використовує їх в якості «живця». Тобто, як передовий ешелон розвідки боєм. Підрозділи відправляють на військових автомобілях до лінії зіткнення, ігноруючи високі втрати. І таким чином визначають розташування вогневих позицій ЗС України», – йдеться у повідомленні.

Як вказали у військовій розвідці, один з таких підрозділів, що мав у своєму складі 250-300 осіб, 16-17 березня втратив близько 200 «мобілізованих» на Миколаївському напрямку. Рештки підрозділу, що повернулися до Херсонської області, абсолютно деморалізовані та відмовляються від подальшої участі в бойових діях.

13:24 У Маріуполі бійці полку «Азов» вранці 19 березня провели рейд по ворожому командному пункті та тиловому пункті управління, під час якого знищили склади з боєприпасами, офіцерський склад ворога і до взводу піхоти.

Про це полк «Азов» повідомляє у telegram.

«Сьогодні вранці в ході спецоперації бійцями полку «Азов» було проведено рейд по ворожому командному пункті та тиловому пункті управління, в ході якого було знищено склади з боєприпасами, офіцерський склад ворога, до взводу піхоти. За попередніми даними знищено 1 танк, 2 БТРи та вантажні автомобілі. Боротьба за український Маріуполь триває!», – йдеться у повідомленні.

13:17 За даними Моніторингової групи «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень», Росія замінувала рекомендовані шляхи для суден від Босфору до Одеси і повідомила, що це нібито українські міни. Мета – перешкодити морському трафіку комерційних суден в Чорному морі.

Про це повідомив Андрій Клименко, головний редактор порталу BlackSeaNews та співзасновник Чорноморського інституту стратегічних досліджень на своїй сторінці у Facebook.

«Реальна небезпека на морі: РФ замінувала рекомендовані шляхи від Босфору до Одеси і повідомила, що це українські міни. Чергова небезпечна дезінформація з боку ворога», – написав Клименко.

Він зазначив, що 18 березня російський морський порт Сочі направив судновласникам та капітанам суден у регіоні попередження про загрозу «підриву на мінах українських ВМС, які дрейфують у Чорному морі».

12:40 Міністерство торгівлі США заборонило обслуговування 100 комерційних та приватних літаків, що використовуються РФ. Ці повітряні судна після введення санкцій продовжували літати до Росії, порушуючи заходи щодо експортного контролю.

Про це йдеться на сайті Мінторгівлі США

Як зазначається, заборона обслуговування літаків, зокрема за кордоном, передбачає фактичне припинення міжнародних рейсів із Росії на цих літаках.

Надання будь-якої форми обслуговування цих літаків є порушенням законодавства США.

У Мінторгівлі США наголосили, що ці дії спрямовані на ізолювання Росії та Білорусі від глобальної економіки.

«Сьогодні Міністерство торгівлі демонструє силу та розмах дій, які ми зробили за останні кілька тижнів у відповідь на жорстоку війну Росії проти України. Ми публікуємо цей список, щоб попередити світ: ми не дозволимо російським та білоруським компаніям та олігархам безкарно подорожувати на порушення наших законів», – заявила міністр торгівлі США Джина Раймондо.

До списку включено майже 100 повытряних суден, зокрема, 33 літаки авіакомпанії «Аерофлот», а також повітряні судна Aviastar-TU, Azur Air, Nordwind, Utair та AirBridgeCargo.

Один літак належить мільярдеру Роману Абрамовичу, який підпав під санкції ЄС та Великобританії. Раніше кілька хедж-фондів із США заморозили активи Абрамовича, після того як уряд Великобританії додав його до списку санкцій.

11:55 Від початку збройної агресії Росії проти України загинуло вже 112 українських дітей, ще понад 140 були поранені.

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора.

«Станом на ранок 24 дня повномасштабного вторгнення РФ на територію нашої держави від дій окупантів загинули 112 дітей і більше 140 поранених. Найбільше постраждалих у Київській – 57, Харківській – 36, Донецькій -28, Чернігівській – 30, Миколаївській – 21, Житомирській – 15, Сумській – 14 та Херсонській – 14 областях», – йдеться у повідомленні.

У відомстві навели приклади загибелі дітей в Україні:

16 березня 2022 року військові РФ незаконно заволоділи будинком у с. Колонщина Макарівської ОТГ Київської області, вбивши двох його мешканців, серед яких 16-річний підліток.

18 березня 2022 року у с.Лоцкино Баштанського району Миколаївської області загинув 16-річний хлопець у результаті розривання протитанкової міни.

18 березня 2022 року з-під завалів Чернігівського гуртожитку рятувальники дістали тіла 7-річних двійнят – хлопчика та дівчинку.

«Через регулярні бомбардування та обстріли збройними силами РФ об’єктів цивільної інфраструктури та житлових кварталів пошкоджено 489 закладів освіти. 69 з них зруйновано повністю. Найбільше пошкоджених шкіл та дитячих садків у Донецькій – 138, Харківській – 77, Київській- 41, Миколаївській – 39, Сумській – 33, Херсонській – 21, у столиці – 43», – додали в Офісі генпрокурора.

Як вказується, ці дані не є остаточними, оскільки відсутня можливість огляду місць обстрілів в районах активних бойових дій та на тимчасово окупованих територіях.

10:06 Офіс Омбудсмана України повідомив про маршрути гуманітарних коридорів на 19 березня:

1. 1. З міста Маріуполь Донецької області до міста Запоріжжя (Мангуш/Бердянськ – Токмак – Василівка – Кам’янське – Запоріжжя) – з обов’язковим розмінуванням по всьому маршруту. Автобуси для евакуації та збору людей на шляху з Маріуполя буде відправлено з міста Запоріжжя. По маршруту до Запоріжжя слідують також приватні автомобілі мешканців Маріуполя. Просимо забезпечити належну координацію дій російських військових підрозділів для пропуску колон автобусів для евакуації в обидві сторони за маршрутом та запобігання їх обстрілу.

1. 2. Із села Бервиця Київської області до міста Бровари Київської області (Бервиця – Мокрец – Заворичі – Калита – Семиполки – Літки – Рожни – Пухівка – Зазим’є– Бровари). Автобуси для евакуації будуть відправлені до 10:00 з міста Бровари. Люди із с.Бервиця самостійно рухаються до мосту с. Мокрець, де переходять річку Трубіж. Також до колони приєднуються люди з прилеглих населених пунктів, у тому числі на приватних легкових автомобілях.

2. 3. З міста Буча Київської області до селища Білогородка Київської області (Буча – Ворзель – Михайлівка-Рубежівка – Забуччя – Дмитрівка – Капітанівка – Стоянка – Гореничі – Білогородка). Автобуси для евакуації будуть відправлені до 10.00 із селища Білогородка. Також до колони приєднуються люди з прилеглих населених пунктів, у тому числі на приватних легкових автомобілях.

3. 4. Із селища Богданівка Київської області до міста Бровари (Богданівка – Новобогданівка – Рудня – Літки – Рожни – Пухівка – Зазим’є – Бровари). Автобуси для евакуації будуть відправлені до 10:00 з міста Бровари. Також до колони приєднуються люди з прилеглих населених пунктів, у тому числі на приватних легкових автомобілях.

4. 5. З міста Бородянка Київської області до міста Біла Церква (Бородянка – Пісківка – Біла Криниця – Кочеров – Брусилів – Фастів – Біла Церква). Автобуси для евакуації будуть відправлені до 10:00 з міста Біла Церква. Також до колони приєднуються люди з прилеглих населених пунктів, у тому числі на приватних легкових автомобілях.

5. 6. Гуманітарний вантаж (продукти та медикаменти) для міста Лисичанськ Луганської області (Бахмут – Лисичанськ – Бахмут). Автомобілі з продуктами та медикаментами будуть відправлені із міста Бахмут.

6. 7. Гуманітарний вантаж (продукти та медикаменти) для міста Сєверодонецьк Луганської області (Бахмут – Лисичанськ – Сєвєродонецьк – Рубіжне – Сєвєродонецьк – Лисичанськ – Бахмут). Автомобілі з продуктами та медикаментами будуть відправлені із міста Бахмут.

7. 8. Гуманітарний вантаж (продукти та медикаменти) для міста Попасна Луганської області (Бахмут – Попасна). Автомобілі з продуктами та медикаментами будуть відправлені із міста Бахмут.

8. 9. Гуманітарний вантаж (продукти та медикаменти) для міста Херсон (Апостолове – Нововоронцовка – Берислав – Херсон – Берислав – Нововоронцовка – Апостолове). Автомобілі з продуктами та медикаментами будуть відправлені із селища Апостолове.

Також евакуація автобусами очікується із Сєвєродонецька, Рубіжного, Попасної, Лисичанська. Збір:

Сєвєродонецьк: 10:00 – біля міського Палацу культури;
Рубіжне: 9:00 – БУДІВЛЯ ПК, Южний, вул. Чехова, 11.;
Лисичанськ: 11.00 — центр міста, вул. ім. В.Сосюри, 324, ДСНС; 10.00 — м-н ГТВ, від пам’ятника «Літак».
Привілля: 10:00 – на площі
Попасна: 12:00 від обох палаців культури та школи 1
Приблизно о 14:00 буде евакуаційний потяг із Новозолотарівки.

Евакуація можлива тільки в разі відсутності обстрілів!

10:31 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 19.03 орієнтовно склали:

особового складу – близько 14400 осіб,
танків ‒ 466 од,
бойових броньованих машин ‒ 1470 од,
артилерійських систем – 213 од,
РСЗВ – 72 од,
засоби ППО – 44 од,
літаків – 95 од,
гелікоптерів – 115 од,
автомобільної техніки – 914 од,
кораблі /катери – 3 од,
цистерн з ПММ – 60,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 17.
спеціальна техніка – 11.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

10:16 Російські окупанти досі не змогли досягти своїх первинних цілей у війні проти України. У результаті Кремль змушений змінити підхід і переходить до стратегії виснаження.

Про це повідомляє Міністерство оборони Британії у Twitter.

«Кремль досі не зміг досягти своїх первинних цілей. Він був здивований масштабами і жорстокістю українського опору. РФ змушена змінити свій оперативний підхід і тепер дотримується стратегії виснаження» – йдеться в повідомленні.

Британська розвідка також зазначає, що це може спровокувати невибіркове використання вогневої потужності.

«Це, ймовірно, викличе невибіркове використання вогневої потужності, що призведе до збільшення кількості жертв серед цивільного населення, руйнування української інфраструктури та посилення гуманітарної кризи», – зазначили у відомстві.

У Міноборони Британії додали, що режим Кремля посилює контроль над ЗМІ в Росії.

«Кремль намагається контролювати наратив, відвернути увагу від оперативних проблем і приховати від росіян масштаби втрат серед російського населення», – зазначає британська розвідка.

09:31 19 березня об 11:00 стартує евакуація жителів Бучі, що під Києвом, до міста Білогородка.

Проце повідомляє Бучанська міська рада у Telegram.

«Увага! Буча! Евакуація! 19 березня об 11:00 збір біля Бучанської міської ради на вул. Енергетиків, 12», – йдеться в повідомленні.

Колона рухатиметься за маршрутом Буча – Ворзель – Михайлівка-Рубежівка – Забуччя – Дмитрівка – Капітанівка – Стоянка – Гореничі – Білогородка.

Міська влада закликає жителів передати цю інформацію сусідам, родичам, друзям та знайомим.

09:10 У Луганській області на суботу, 19 березня, узгоджено гуманітарний коридор, а також «режим тиші» з 9:00.

Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай у telegram.

«Нам погодили гуманітарний коридор, спробуємо сьогодні евакуювати людей та привезти їжу. «Режим тиші» погоджено на 19 березня, починаючи з 9.00.

Росіяни продовжують хаотичні нерегулярні артилерійські обстріли наших міст. Втім, ми чекаємо 9-ї ранку, коли має встановитися «режим тиші», щоб розпочати евакуацію жителів області, привезти їжу, воду та медикаменти тим, хто залишається.

Гуманітарний коридор погоджено на високому рівні. Сподіваюсь, домовленості з боку росіян будуть дотримані.

Евакуація автобусами очікується зі Сєвєродонецька, Рубіжного, Попасної, Лисичанська.

Приблизно о 14:00 буде евакуаційний потяг із Новозолотарівки», – написав Гайдай.

08:29 У Маріуполі ідуть бої за підприємство «Азовсталь». Російські окупаційні війська обстрілами фактично знищили металургійний завод.

Про це в ефірі телеканалу «Рада» повідомив радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко, передає Суспільне.

«Ситуація в Маріуполі катастрофічна, зараз ідуть бої за «Азовсталь». За тими даними які є, ми можемо сказати, що втратили цей економічний гігант, один із найбільших заводів Європи фактично знищується», – сказав Денисенко.

08:16 Українські захисники знищили на аеродромі в Чорнобаївці під Миколаєвом командувача 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу Збройних сил РФ генерал-лейтенанта Андрія Мордвічева.

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗС України.

«Внаслідок нанесення вогневого ураження по противнику знищено командувача 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу збройних сил російської федерації генерал-лейтенанта Андрія Мордвічева», – йдеться у повідомленні.

Як повідомив радник голови Офісу президента Олексій Арестович, генерал Мордвічев був знищений в результаті удару ЗСУ по аеродрому в Чорнобаївці під Миколаєвом.

За попередніми даними, внаслідjк цього удару був знищений передовий командний пункт 8-ї загальновійськової армії південного військового округу РФ. Цей напрямок відповідав за ОРДЛО.

07:45 Майже 6,5 мільйона громадян були змушені покидати домівки в межах України через російсько-українську війну. Ще 3,3 мільйона українців виїхали за кордон із 24 лютого.

Про це йдеться у звіті ООН.

Загалом, кількість внутрішньо переміщених осіб і осіб, які тікали в інші країни, становить майже 9,8 мільйона людей, або понад 23% населення країни.

За даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ), вторгнення РФ призвело до 2149 жертв серед цивільного населення, зокрема 816 вбитих.

Реальні цифри, імовірно, набагато вищі, оскільки по всій країні тривають жорстокі зіткнення.

Ситуація у Маріуполі продовжує погіршуватися. Місцева влада поінформувала вже про понад 2350 загиблих, хоча справжня кількість жертв, вважають у ООН, може бути удвічі вищою.

07:34 Оперативна інформація від Генерального штабу ЗСУ станом на 06.00 19.03.2022 щодо російського вторгнення:

Розпочалася двадцять четверта доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Положення та характер дій сил оборони суттєвих змін протягом останньої доби не зазнали. Збройні Сили України та інші підрозділи Сил оборони продовжували завдавати удари по угрупованнях військ ворога, який намагався утримати захоплені рубежі.

Зенітними ракетними військами та винищувальною авіацією України було уражено 12 повітряних цілей ворога – 2 літаки, 3 вертольоти, 3 БПЛА та 4 крилаті ракети.

Також, протягом доби, українські захисники та захисниці знищили кілька колон техніки окупантів в Миколаївській та Сумській області, втрати ворога наразі уточнюються.

Виходячи з того, що ворогу завдано великих втрат в особовому складі, існує ймовірність, що військово-політичним керівництвом російської федерації буде прийнято рішення внесення змін до існуючого законодавства та розпочато відкриту мобілізацію для продовження затяжної, виснажливої війни. З метою виправдання таких дій, не виключається здійснення низки провокацій на території російської федерації із загибеллю мирного населення, як це було зроблено перед початком другої чеченської кампанії. Це надасть можливість провладній верхівці ухвалити рішення щодо оголошення воєнного стану та тотальної мобілізації громадян.

З території України продовжують доправляти загиблих та поранених військовослужбовців збройних сил російської федерації та росгвардії. Так, у місті Гомель для прийому і лікування поранених окупантів залучені усі медичні заклади, що мають хірургічні відділення. Хірурги працюють цілодобово, усі планові операції білоруських громадян або відмінено, або перенесено на невизначений термін. Фіксується великий відсоток смертності серед важкопоранених російських загарбників.

Ворог продовжує нести суттєві втрати. Має проблеми з логістичним забезпеченням підрозділів. Низький рівень морально-психологічного стану особового складу призводить до збільшення кількості випадків дезертирства та відмов військовослужбовців збройних сил російської федерації брати участь у війні проти України.