Голову Новотроїцької громади Збаровського окупанти призначили гауляйтером неіснуючого Нижньосірогозького «району»

Новини
Петр Збаровский
Петро Збаровський, колаборант Фото: Олег Батурін

4 серпня, незадовго до своєї заяви про тимчасове відсторонення від обов’язків голови окупаційної адміністрації Херсонщини у зв’язку з хворобою, Володимир Сальдо побував у Генічеському районі, де він представив гауляйтера неіснуючого Нижньосірогозького району. Ним став голова сусідньої Новотроїцької селищної територіальної громади Збаровський Петро Миколайович, 23 травня 1964 року народження.

Про це Центру журналістських розслідувань стало відомо з власних джерел.

Представлення нового гауляйтера відбулось в четвер, 4 серпня, в селищному будинку культури. Перед тим його оточили озброєні російські військові з собаками, вони ретельно перевіряли всіх учасників зібрання. 

Під час представлення Збаровського окупанти та їхні херсонські колаборанти заявили, що «відтепер в області не буде жодних територіальних громад, тож вони повертаються до старого адміністративно-територіального устрою». Отже, вони «відновлюють» Нижньосірогозький район, який у 2020 року ліквідували і включили до складу Генічеського району. 

Мешканці Нижніх Сірогоз також розповіли, що 4 серпня російські військові вдерлися до службової квартири, де проживав голова місцевої громади Дмитро Такаджи. Скоріш за все, там поселиться новопризначений гауляйтер. Вдерлися окупанти і до приміщення селищного Центру надання адміністративних послуг – в ньому планують розмістити окупаційну «районну» адміністрацію.

Центр журналістських розслідувань зв’язався телефоном з Петром Збаровським і попросив прокоментувати інформацію щодо його нового «призначення». Однак колаборант від коментарів відмовився.  

Петро Збаровський у 2020 році був обраний головою Новотроїцької територіальної громади від проросійської партії «Опозиційна платформа – За життя». Перед тим Збаровський працював на керівних посадах у ТОВ «Віндкрафт Україна», власником якого є відомий шведський бізнесмен Карл Олоф Річард Стурен. Ще раніше він очолював Новотроїцьку районну раду, до якої був обраний від «Соціал-демократичної партії України (об’єднаної)». А в 2006 і в 2014 роках безуспішно висувався до Верховної ради України від опозиційного блоку «Не так!» і партії Сергія Тигипка «Сильна Україна».

На початку травня Петро Збаровський в інтерв’ю місцевій газеті «Трудова слава» заявив, що «збирається працювати виключно в межах українського законодавства». 

«Щодо співпраці, то моя позиція тверда: доки я можу виконувати свої повноваження в межах українського законодавства, доти перебуватиму на посаді. І не інакше», – сказав він.

2 липня Асоціація міст України повідомила, що Петро Збаровський разом із п’ятьма головами інших громад Херсонщини перебуває у полоні російських окупантів. 

Як відомо, голову Нижньосірогозької територіальної громади Дмитра Такаджи 23 березня затримали російські військові. Після цього він заявив про свою відставку і виїхав за межі Херсонщини. Пізніше Такаджи повідомив, що він із родиною виїхав через Крим, Росію, Грузію і Туреччину до однієї з європейських країн, де зараз і проживає.

Читайте також: Чого чекати від російського «уряду» окупованої Херсонщини

Як повідомляв ЦЖР, нещодавно перелік колаборантів з Херсонщини поповнив головний державний санітарний лікар області, генеральний директор державної установи «Херсонський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», заслужений лікар України, почесний громадянин Херсона Ромаскевич Юрій Олексійович. 30 липня він взяв участь у пропагандистському форумі «Мы вместе с россией», який окупанти провели у Херсоні.

Матеріал підготовлений ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter