Евакуація і ротація: що відбувається на окупованому правому березі Дніпра

Топ-Новости
эвакуация Херсон
Фото: РИА Новости

У ніч на 20 жовтня російські окупанти евакуювали свій військовий шпиталь, який розміщувався в захоплених ними будівлях Бериславської центральної районної лікарні, розташованій на правобережжі Херсонської області. Також зник польовий шпиталь окупантів і їхній же блокпост поблизу села Костирка Новорайської територіальної громади Бериславського району. Натомість самих російських військових тут менше не стало.

За словами місцевих мешканців, польовий шпиталь і блокпост у Костирці зникли несподівано. Частину майна росіяни кинули напризволяще, зокрема, намети і дефіцитні зараз на окупованій території каністри для пального, які тут же порозбирали місцеві. А от свідками евакуації військового шпиталю з Бериславської лікарні стало чимало людей. Окупанти їх «заспокоювали»: мовляв, «не переживайте, скоро до вас приїде новий госпіталь».

Водночас самих російських військових у Бериславі і навколишніх селах зараз залишається дуже багато, бо вони змінюють одне одних, а не “втікають” з правого берега.  

«Зо п’ять днів тому в Бериславі з’явилось дуже багато якихось «земляних» орків – вони всі ніби вилізли з-під землі, такі були всі брудні і смердючі. Мабуть, це «ДНРівці», які завжди виглядали як бомжі. Але зараз вони десь зникли – чи то відмились, чи то змились. Натомість дуже багато стало якихось кавказців. Що у них там відбувається, мені важко сказати. Але продавці на автостанції розповідають, що вони вже зморились кожні п’ять хвилин показувати «асвабадітєлям» як проїхати на Каховську ГЕС», – розповіла Центру журналістських розслідувань мешканка Берислава.

При цьому окупанти продовжують масово «віджимати» у місцевих мешканців все, що рухається. Причому, якщо раніше вони знімали номери з автомобілів, то зараз переважно і не криються – залишають їх на місці. Врешті стан воєнного часу, впроваджений Путіним на території чотирьох незаконно анексованих областей України, фактично дозволяє  розбій і пограбування окупантів. Багатьох російських військових зараз можна побачити не лише на відібраних у місцевих автівках, а й на мопедах і навіть велосипедах.

Водночас у Бериславі суттєво поменшало різноманітних окупаційних структур. Росіяни без жодного попередження припинили видачу місцевим російських «пенсій» і «матеріальної допомоги». Закрились усі точки з продажу і поповнення російських сім-карток, а сам російський мобільний зв’язок, як і російський інтернет останні дні тут майже не працював. Через це виникли проблеми й у російських військових, які розпитували у місцевих, де можна поповнити мобільні рахунки.

Значно менше стало у місті колаборантів, однак частина з них ще залишається в Бериславі. Причому, більшість з них налякані не лише через контрнаступ ЗСУ, а й через неможливість знайти на Херсонщині безпечний прихисток. Тим більше, що під час обстрілів на початку жовтня в Бериславі вже не дорахувались кількох колаборантів.

«На всіх своїх телеграм-каналах окупанти розповідали про обстріл «укронацистами» гуртожитку Бериславського медичного коледжу і про загиблих там цивільних людей. Насправді ж там базувалися їхні військові, яких вивезли буквально за 10-12 годин до обстрілу. Замість них там встигли поселити колаборантів, які повтікали з сіл, де просунулись ЗСУ, – із Дудчан, Новоолександрівки, Гаврилівки. «Прилетіло» по гуртожитку близько п’ятої ранку, коли всі зрадники там мирно спали”,  – розповідає мешканка Берислава.

Зруйнований гуртожиток медколеджу

Багато хто з бериславців впевнений, що багатоповерхівку обстріляли самі росіяни, бо вибухова хвиля пошкодила деякі приватні будинки, які стоять вище гуртожитка далі від Дніпра. 

“Натомість дитсадок «Колобок» і трансформаторну підстанцію, які стоять нижче і ближче до Дніпра, взагалі не зачепило. Тож є підозра, що «прильот» був десь із Каховки, що на лівому березі. Таким чином окупанти могли вбити двох зайців – і позбутися зайвого «тягаря» з уже непотрібних їм колаборантів, і зняти красиву картинку для своїх пропагандистських сюжетів», – будує версії наша співрозмовниця. 

Що ж стосується оголошеної окупантами евакуації цивільного населення на лівий берег, то в Бериславі про нього майже нічого не чули. За словами місцевих, ніякого організованого вивезення людей тут не відбувається. 

Інакше проходить евакуація в громадах, які знаходяться ближче до Херсона. Там для вивезення людей російські загарбники зігнали автобуси, а місцеві гауляйтери залякували місцевих, щоб примусити їх покинути рідні села.

«Нам надходило багато повідомлень у вайбері, що треба терміново виїжджати до Росії, – розповів ЦЖР мешканець Токарівки Дар’ївської територіальної громади Херсонського району. – І хоча людей силою з будинків не виводили, ми всі були сильно налякані. Адже наші гауляйтери розповідають, що Збройні сили України будуть розстрілювати всіх підряд, кидати гранати в підвали будинків, зруйнують Каховську ГЕС і нас нібито тут всіх затопить. Я розумію, що все це брехня, але навіть мені було дуже страшно. Тим більше, що доступу до інформації у нас нема і ми мало знаємо про те, що відбувається на підконтрольній українській території і як просуваються ЗСУ. Якщо можна одним словом описати мій стан, то це – відчай. Вже немає сил терпіти цей постійний пресинг з боку орків і не знати, що нас очікує».

Попри організований окупантами транспорт для евакуації, яка більше нагадує депортацію, охочих виїхати з Херсонщини виявилось небагато. Тож переважна більшість зігнаних до Дар’ївської громади автобусів поїхали звідси напівпорожніми.

Командування російських окупаційних військ та колаборанти заявили про підготовку до переміщення жителів Херсона та правобережних районів окупованої Херсонщини на лівий берег Дніпра. Не виключено, що окупанти хочуть підірвати греблю Каховської ГЕС та затопити правобережну територію, намагаючись зупинити наступ українських Збройних Сил. При цьому рашисти заздалегідь почали обвинувачувати Україну в намірі зруйнувати греблю, – йдеться у повідомленні.

Навіщо генералу Суровікіну евакуація українців правобережжя Дніпра і чому це не «жест доброї волі», дивиться  «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 19 жовтня 2022 року.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter