Гоп-стоп по-крупному: окупаційні «уряди» на Півдні і в Криму грабують український бізнес

Топ-Новости
ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 2 листопада 2022 року.

У сьогоднішній програмі – про політичних бранців Кремля, яких ФСБ незаконно ув’язнила через фальсифіковані звинувачення. Зокрема – про Олексія Кисельова, екскомандира корабля управління ВМСУ, військового пенсіонера, волонтера і активіста. Кисельов, який незаконно утримується у Сімферопольському СІЗО, оголосив голодування. ФСБ голослівно звинувачує військового пенсіонера у спробі перекрити Керченську блокаду і участі у неіснуючому НЗФ – «батальйоні імені Номана Челебіджихана». Пан Кисельов оголосив голодування, вимагаючи медичного огляду, оскільки є загрозливі для здоров’я наслідки тортур, яким його підвали у Генічеську, а потім і в Криму, добиваючись зізнання у злочинах, які він не вчиняв. ЦЖР поговорив з адвокатом пана Кисельова – Олексієм Ладіним.

***

Детально розкажемо про великий пограбунок, до якого вдалися цивільні окупанти – так звані «уряди» в Запорізькій та Херсонській областях та в Криму. Цей процес відбувається на цих територіях синхронно, тому можна майже напевне стверджувати, що добро на грабіж гауляйтери та їхні «криші» у спецслужбах отримали на найвищому рівні – в Кремлі. Подивимось, на чому розжилися росіяни і українці-зрадники на Херсонщині.

Почнемо із окупованого Криму. Тут нарешті збулася мрія головних зрадників – так званого «глави республіки» Сергія Аксенова і спікера «Госсовєта» Володимира Константинова. Вони та їм подібні добряче поживились напочатку окупації півострова у 2014 році. Тоді бандити із Самооборони Аксенова захоплювали державні і приватні підприємства, а Госсовєт під виглядом “націоналізації” незаконно привласнював.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну гауляйтери Криму сприйняли як можливість для нового грабежу і почали добиватись у Москві прийняття федерального закону про «націоналізацію» майна громадян недружніх країн. Але в Москві ініціативу не підтримали, адже за законодавством Росії власникам націоналізованого майна треба відшкодовувати його вартість. Тоді кримські гопники прийняли свій регіональний закон і кинулись грабувати. під роздачу потрапили підприємства, що належать відомим українцям, які продовжували вести бізнес в окупованому Криму. Подробиці – в сюжеті Микити Панасенка.