Де на окупованій Донеччині Росія будує нову залізницю і чим це загрожує?

Новини
Схема залізничного сполучення РФ з окупованими Сходом та Півднем України. Зеленим кольором позначено існуючі колії, жовтим – гілка, яка будується Колаж: investigator.org.ua
Схема залізничного сполучення РФ з окупованими Сходом та Півднем України. Зеленим кольором позначено існуючі колії, жовтим – гілка, яка будується Колаж: investigator.org.ua

Російська Федерація вдосконалює свою військову логістику на окупованих Півдні та Сході України. Судячи з темпів будівництва, вже скоро ворог зможе оперативніше доставляти резерви на Запорізький фронт, а також на Донбас. Для цього РФ будує 60 км нової залізничної колії між діючими залізничними шляхами у Волноваському та Старобешівському районах Донецької області.

Про це повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань Сергій Старушко

Аналіз супутникових даних вказує на те, що окупанти тягнуть нову гілку між селищами Новоселівка і Бурне. Перше розташоване поруч із залізничним шляхом Маріуполь – Волноваха – Донецьк, а друге – на гілці, що виходить на маршрут Донецьк – Амвросіївка – Таганрог (Росія). 

Реалізація цього плану дозволить швидше доставляти боєприпаси, підкріплення, важку техніку та озброєння з Росії до Волновахи, яка є вузловою станцією і має пряме сполучення з Токмаком через Пологи та Кам’янку  –  ключовими населеними пунктами окупованої частини Запорізької області. Окрім того, новою залізницею росіяни зможуть опертивніше перекидати свої сили між Сходом і Півднем. 

Через Волноваху проходить і залізничний шлях від Маріупольського морського порту до Донецька.

“Прямо зараз в порту працює земснаряд – спеціальне судно для днопоглиблення. По закінченню не лише РМ3, але вже нормальні суда будуть мати змогу зайти в Маріуполь. 

А тепер уявіть, що зайшло судно на 20 тисяч тонн снарядів і подумайте, як швидко воно потягом опиниться в Донецьку? Волновасі? Розівці? Токмаку або Мелітополі? Або наскільки перестає бути критичним для військової логістики Кримський міст”, – написав у своєму Telegra-каналі радник мера Маріуполя Петро Андрющенко 3 жовтня. 

Спецсудно для розчищування фарватеру в порту м.Маріуполь, 03.10.2023 р., Фото: Андрющенко Time

Єдина перепона для нової залізничної гілки – р. Кальміус, проте з кінця серпня  в районі с. Гранітне вже будується міст

У цей же період, у двадцятих числах серпня, почалися роботи із західного боку майбутньої колії –  біля с. Новоселівка, а на місяць раніше  – зі сходу, від с. Бурне. 

Новий міст в районі с. Гранітне та залізнична колія в с.Новоселівка, 01.10.2023 р. Фото: супутник Sentinel-2, колаж: investigator.org.ua

Станом на початок жовтня готовими, або такими, на яких проводяться роботи, виглядають ~35 км залізниці. І це, фактично, за місяць активного будівництва, яке пожвавилось  у вересні. 

Облаштування залізниці від с.Бурне до с. Гранітне, 01.10.2023 р. Фото: супутник Sentinel-2 колаж: investigator.org.ua