Питання національної безпеки. Ефір 26 червня 2018 року

У цьому випуску програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) від 26 червня 2018 року:

Санкційна політика України щодо Росії. Українська влада просить світ посилити тиск на РФ і, водночас, веде дуже небезпечну гру на їх підрив. Цьому сприяє:

– відсутність синхронізації санкційних списків РНБО зі списками США і ЄС;
– закон про ВЕЗ Крим, який знецінює обмеження Заходу, бо дозволяє інвестувати в економіку підсанкційної території ;
– відсутнє покарання за порушення санкцій (немає статей в Кримінальному кодексі України чи Кодексі України про адміністративні правопорушення).
– непрозорість процесу формування санкційних списків і незрозумілі критерії відбору їх фігурантів.

Портал BlackSeaNews і Фонд «Майдан закордонних справ» презентували рекомендації для Евросоюзу щодо нових санкцій проти РФ. Темі мілітаризації окупованого Криму приділяється недостатньо уваги на Заході. Час іде, Росія зробила півострів центром виробництва сучасної зброї. Усі вкрадені українські заводи у Криму з військово-промислового комплексу знаходяться під санкціями. Однак афільовані з ними російські компанії, які є їх кураторами (є такий інститут) або орендарями – не потрапили у санкційні списки і ведуть бізнес у Європі.

Про це в студії говоримо з Тетяною ШЕВЧУК, юристкою громадської організації «Центр протидії корупції».

Спільне розслідування журналістів ЗМІ Півдня Херсонської області і Центру журналістських розслідувань, які шукали і знайшли відповіді на питання: чому горять ліси на Херсонщині?

Наступне розслідування – із Краматорська. Олександр Курбатов і Центр журналістських розслідувань в рамках проекту підтримки регіональних центрів журналістських розслідувань продовжує розкривати схеми «розбудови» інфраструктури Донбасу.