Питання національної безпеки. Ефір 4 грудня 2018 року

У чьому випуску програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) від 4 грудня 2018 року:

Центр журналістських розслідувань продовжує цикл програм про воєнні злочини, які РФ вчиняє в окупованому нею Криму. Сьогодні та у наступній передачі поговоримо про високопоставлених російських злодіїв і бариг та їхніх кримських посіпак:
– про незаконне привласнення Росією українських активів на півострові та тих, хто не гребує купувати крадене;
– про те, як Україна судиться з Росією за компенсацію збитків від втрати підприємств, банківських активів, видобутку нафти і газу на шельфі Чорного моря;
– чи працюють санкції, застосовані до Росії та її компаній за анексію Криму.

За офіційними даними України та Управління Верховного комісара ООН з прав людини, Росія незаконно конфіскувала 4 575 державних і приватних об’єктів нерухомості в окупованому Криму. Чому такі дії кваліфікуються за міжнародним правом саме як воєнний злочин пояснить Ігор ПОНОЧОВНИЙ, заступник прокурора АРК.

Одним із найбільш ласих активів на території окупованого Криму для Росії був «Чорноморнафтогаз» – державна акціонерна компанія, що веде видобуток газу і нафти на шельфі Чорного та Азовського морів. «Чорноморнафтогаз» напередодні анексії був оснащений новими морськими платформами, так званими – «Вишками Бойка» ціною у 800 млн доларів. На той час видобуток газу компанією становив 1,5 млрд кубометрів на рік.

Володимир Плечун, тодішній заступник голови правління «Чорноморнафтогазу» розповідав у 2014 році «Форбсу», що росіяни, які захопили «Чорноморнафтогаз», оцінювали його активи у 50 млрд. доларів – на стільки, за їх словами, мала збільшитись капіталізація російського ПАО «Газпром». Але не так сталось як гадалось. Чому саме і як відшкодувати збитки Україні говоримо із Світланою НЄЖНОВОЮ, головою правління ДАК «Чорноморнафтогаз».