Питання національної безпеки. Ефір 25 грудня 2018 року

У цьому випуску програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) від 25 грудня 2018 року:

Центр журналістських розслідувань продовжує цикл програм про воєнні злочини, які РФ вчиняє у окупованому нею Криму.

Сьогодні та у наступній програмі детально розберемо факти грубих порушень законів та звичаїв війни, що застосовуються до міжнародних збройних конфліктів. А  саме так Міжнародний кримінальний суд визначає ситуацію, що склалась у Криму з 20 лютого 2014 року. Стаття 8 Римського статуту МКС до таких злочинів зараховує: умисне вбивство; тортури та нелюдське поводження, умисне завдання сильних страждань чи нанесення тяжких тілесних ушкоджень; умисне позбавлення військовополоненого права на справедливий суд; незаконне обмеження свободи; взяття заручників та інші.

Фактично усі ці насильницькі злочини були присутні у Криму при окупації Криму російськими військовими та колаборантами із так званої самооборони Севастополя і Криму, особливо багато їх фіксувалось під час блокування і захоплення військових частин та кораблів ВМС України. І про це ми сьогодні поговоримо із Сергієм ГАЙДУКОМ, який у березні 2014 року був призначений на посаду командувача  ВМС України після того, як попередній командувач – Денис Березовський зрадив.