Питання національної безпеки. Ефір 14 травня 2019 року. Частина 2

У другий частині випуску програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) від 14 травня 2019 року:

У Києві музей Майдану і компанія-виконавець робіт із будівництва меморіалу Революції Гідності почали демонтаж бруківки на вулиці Інститутській попри те, що слідчі дії там ще не закінчені. Меморіал Героїв небесної сотні планували відкрити 20 лютого 2019 року. Замовником будівництва є спеціально створена державна установа «Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності».

Паркани на Інститутській з’явились у січні, а з ними і нове протистояння між слідством у справі Майдану і родинами загиблих героїв з одного боку, та урядовцями, замовниками і виконавцями робіт зі створення меморіалу – з іншого. Початок будівельних робіт у музеї Майдану пояснюють термінами здачі робіт.

Демонтаж бруківки до закінчення слідчих експериментів, як стверджує заступниця директора музею Майдану, будівельники почали, начебто отримавши дозвіл від прокуратури.

На 20 травня призначено засідання суду за апеляційною скаргою Генпрокуратури на рішення Печерського райсуду щодо зняття арешту із земельних ділянок по вулиці Інститутській. Однак замовники та виконавці будівництва меморіалу вирішили не чекати рішення і оголосили про початок підготовчих робіт.

Активісти звертають увагу, що розпочинати роботи, аби вкластись у строки здачі меморіалу, будівельники могли і з іншого об’єкту – спорудження самого Музею Революції Гідності. Це дало б змогу слідству провести необхідні слідчі дії і завершити розслідування вбивств майданівців на Інститутській. То чому ж такий поспіх?

Після протестів активістів та заяв керівника управління спецрозслідувань Сергія Горбатюка про відсутність дозволу слідства на початок будівельних робіт у так званій нижній частині Інститутської, зняття бруківки припинили. На 17 травня призначено черговий слідчий експеримент, ще 10 має бути проведено найближчим часом.

Хто і чому так поспішає, говоримо з правозахисницею Мариною ЛІЛІЧЕНКО, яка є адвокатом родини героїв Небесної Сотні.

Розслідування справи Майдану.

У лютому генпрокурор Юрій Луценко заявив, що справа про винних у розстрілах розслідувана і скоро буде передана до суду.

7 травня президент Петро Порошенко не прийшов до суду, де його мали допитати як свідка у справі Майдану. У 2016 році його допитували як свідка, але 3 роки протокол допиту лишався непідписаним, а, отже, його не могли долучити до справи. 10 травня Порошенко прийшов на допит до ГПУ.

Антикорупціонери і активісти ГО пікетували ГПУ та МВС, вимагаючи відставки Юрія Луценка і Арсена Авакова, а правозахисники пікетували ВРУ, закликаючи депутатів не голосувати за законопроект 8337 авторства Ірини Геращенко «Про внесення змін до Закону України «Про боротьбу з тероризмом».

Ситуацію у нашій програмі прокоментувала правозахисниця Альона ЛУНЬОВА.