Питання національної безпеки. Ефір від 27 серпня 2019 року

Відео

В цьому випуску програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) від 27 серпня 2019 року:

Медіаосвіта на вільній території України та комунікація з мешканцями окупованих Криму і частин Донецької та Луганської областей.

Як навчити людей не вестись на маніпуляції і фейки у засобах масової інформації, до чого тут медіаграмотність і чому для України це все ще маловідома штука.

Гість в студії з Валерій ІВАНОВ, професор Київського Національного університету імені Тараса Шевченка та президент Академії української преси, яка має цілий арсенал методик із медіаосвіти та медіаграмотності.

Вступна кампанію до українських вишів 2019 року. Які результати і відмінності від кампанії минулого року. Її надбання та загрози. Наскільки українська вища освіта залишається привабливою для абітурієнтів з окупованого Криму, адже за інформацією з півострова, все менше кримчан їдуть на навчання до Росії.

Розповідає Володимир КАЗАРІН, ректор Таврійського національного університету імені Вернадського, який базується в Києві.

Сюжет генічеських кореспондентів Центру журналістських розслідувань про реалізацію програми DOBRE на Херсонщині, яка фінансується Агентством з міжнародного розвитку США (USAID). Її мета – підтримка реформи децентралізації в Україні. Один з розділів програми має медійну складову: в ОТГ створюються медіацентри, а в планах – створення нових медіа.

Сюжет херсонських кореспондентів Центру журналістських розслідувань про ситуацію довкола Національного природного парку «Кам’янська січ» у Херсонській області, який був створений 11 квітня 2019 року указом президента у прибережній зоні Дніпра. До нього, зокрема, було включено й територію навколишніх сіл Бериславського району. Це близько десяти тисяч селян, які через відірваність від міста живуть переважно фермерством і домашнім господарством. Включення сільськогосподарських земель до складу Національного парку значно обмежить можливості їхнього використання. Тому селяни виступають проти створення парку.