Питання національної безпеки. Ефір від 1 жовтня 2019 року. Частина 1

В першій частині випуску програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) від 1 жовтня 2019 року:

Президент України Володимир Зеленський під час візиту в Канаду повідомив, що на осінь заплановано проведення інвестиційного форуму у Маріуполі. Там мають обговорити питання відбудови Донбасу. За словами президента, на це потрібно 10 млрд євро. Або ж 300 млрд гривень. Що саме мають відбудувати за ці кошти і хто і як їх рахував, не повідомляється. Почекаємо на детальні кошториси бо інвестори і донори захочуть їх побачити.

Міжнародна допомога на відновлення інфраструктури на Сході та допомоги переселенцям із Криму та Донбасу йде з першого року неоголошеної війни, є і відповідна державна програма. Тож сьогодні важливо знати, настільки ефективно використовувались кошти на відбудову Донбасу. І бюджетні, і донорські і кредитні. Інвестиційний форум у Маріуполі заплановано на 29 жовтня. Упродовж місяця Центр журналістських розслідувань підготує серію матеріалів, які й мають відповісти на це питання.

Єлизавета Стрій у своєму відеоблозі починає із підрахунку коштів міжнародної технічної допомоги у секторі відбудови Донбасу та підтримки переселенців.

Україна немало об’єктів на Донбасі могла б уже відновити і сама. Влітку 2016 року бюджети Донецької та Луганської областей отримали близько 4 млрд грн. Це були залишки коштів на казначейських рахунках місцевих рад населених пунктів, які опинилися на не підконтрольній уряду території Донбасу. ВРУ зарахувала їх до спецфонду обласних бюджетів областей: Донецька отримала 2,8 млрд, Луганська – мільярд. За законом їх треба було використати на відновлення об’єктів соціальної і транспортної інфраструктури, житлового фонду, систем забезпечення життєдіяльності, і на соціально-економічний розвиток Донецької та Луганської областей.

Коли ЦЖР поцікавився, як же використовуються ці значні бюджетні кошти, здивуванню не було меж. Найважливішими для відбудови Донбасу об’єктами – бо найдорожчими, по 50 млн гривень кожен, – виявились крита ковзанка і басейн у Краматорську. І два роки після нашого журналістського розслідування ці об’єкти не збудовані. Із Краматорська сюжет Ольги Махинько і Степана Юрченка.

Медіа-центр IPC-Генічеськ продовжує відслідковувати здобутки впровадження реформи децентралізації на півдні України. На цих вихідних на Херсонщині історії успіху поширювали на фестивалі ініціатив об’єднаних громад. Сюжет Свєти Єрещенко.