Питання національної безпеки. Ефір від 15 жовтня 2019 року

У цьому випуску програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) від 15 жовтня 2019 року:

Центр журналістських розслідувань продовжує аналізувати ефективність використання коштів міжнародних донорів, які надають допомогу Україні на відновлення Донбасу та допомогу вразливим групам населення. В цій програмі мова піде про підтримку внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Людей, які змушені були покинути рідні домівки у окупованих Криму, в частині Донецької та Луганської областей і перебратись на вільну територію України, втікаючи від війни та переслідувань з боку російських спецслужб чи бойовиків незаконних збройних формувань.

9 жовтня представництво в Україні Міжнародної організації з міграції (МОМ) оприлюднило черговий моніторинговий звіт, де називаються дані Мінсоцполітики України: на літо цього року в Україні було 1 385 062 внутрішньо переміщені особи. Найбільше – 60% із Донецької області, 37% – із Луганської і 3% – це переселенці із Криму. Станом на червень лише 46% переселенців були працевлаштованими, при цьому для більшості з них зарплата є основним джерелом доходу. Тож оплатити усі потреби можуть лише 11% опитаних переселенців.

За даними останнього звіту МОМ, більшість ВПО продовжують мешкати в орендованому житлі: 49% живуть в орендованих квартирах, 10% – винаймають будинки, ще 5% – кімнати. І лише 12 відсотків переселенців мають власне житло.

Оксана Коляда, нова міністр нового міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб на презентації дослідження зробила заяву щодо урядової програми підтримку ВПО.

ЦЖР за даними, розміщеними на офіційному порталі координації міжнародної допомоги Мінекономрозвитку, підрахував, що на проекти щодо забезпечення житлом ВПО виділено 110 млн доларів. Проекти на дві третини цієї суми ще реалізуються. Однак насправді таких проектів набагато більше.

Два роки тому ЦЖР розповідав, як освоювали 8 млн євро проекту Європейського Союзу «Активізація територіальних громад для подолання проблем вимушених переселенців». У 10 містах країни мали збудувати чи відремонтувати гуртожитки для ВПО. В їх числі – був і Херсон, де виділені за цим проектом 800 тисяч євро розпиляли між своїх. Кореспондент ЦЖР Петро Коберник у своєму сюжеті нагадає цю історію та те, як сьогодні живуть майже 80 сімей переселенців.

Кореспондент ЦЖР розповість про ще про одну категорію жертв російської агресії, про яких мало пишуть ЗМІ і ще менше говорять політики. Це українські громадяни, які відбували покарання у тюрмах та колоніях на тимчасово окупованих територіях Криму і Донбасу, або й у СІЗО, тобто, ще не засуджені і вина яких не була доведена судом. Тепер вони отримують вироки незаконних «судів» у ОРДЛО. А щоб звільнитись раніше, їм пропонують воювати проти України або заплатити викуп.