Багатостраждальні КПВВ: тендерна та судова історія

ВНБ

У цьому випуску програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) від 12 листопада 2019 року:

Історія з облаштуванням контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) на адмінмежі з окупованим Кримом оголила цілий набір проблем і загроз національній безпеці, які потребують негайного вирішення. Про них сьогодні і піде мова.

15 листопада відбудеться відкриття нових режимних зон КПВВ «Чонгар» і «Каланчак». На «Чонгарі» чекають президента, робота кипить і вдень, і вночі. Нарешті ганебна історія із будівництвом КПВВ, що тривала 4 роки, має закінчитись.

Центр журналістських розслідувань опублікував багато матеріалів і сюжетів, розкриваючи причини того, чому чиновники та політики не облаштовували КПВВ, не змінювали цинічні правила перетину адмінмежі та перевезення власних речей мешканцям Криму, не відкривали легальні маршрути перевізників. Корінь цих проблем – корупція, і вона ще не подолана, попри те, що процвітає на лінії розмежування з окупантом.

Спочатку епопея про облаштування контрольних пунктів, коли чиновникам бракувало то грошей, то часу, то совісті. Кореспондент ЦЖР Ольга Махинько досліджувала тендерну історію, яку нинішній уряд перезапустив у спосіб, до якого є чимало питань.

Друга історія пов’язана із земельними ділянками, на яких розташовуються КПВВ «Чонгар» і «Каланчак». У постанові, якою уряд змінив замовника будівництва КППВ з держпідприємства «Укрінтеравтосервіс» на «Укрзалізницю», є й пункт, що зобов’язує органи влади забезпечити КПВВ земельними ділянками.

У одному із розслідувань ЦЖР виявив, що ділянка, яку херсонська ОДА передала для КПВВ «Каланчак», виявилась у 20 разів меншою, аніж планувалось, бо землю біля нього, тобто, прямо на адмінмежі з окупованим Кримом, роздерибанили. Це і затримало проектування другого КПВВ. За цим фактом прокуратура АР Крим відкрила провадження і, очікується, що днями у ньому з’явиться підозрюваний чиновник.

На «Чонгарі» із земельною ділянкою все в нормі, але є інша проблема. На будівлі на лінії розмежування з російськими окупантами претендує людина, яка їм вірно служить, за що оголошена СБУ у розшук, – екс-голова Генічеської РДА Сейтумер Німетуллаєв. Його справа за сепаратизм уже три роки припадає пилом у київському суді, в ній навіть не відбулось підготовче засідання. Сам він переховується від слідства у Криму, але його бізнес на прикордонній території Херсонщини продовжує приносити прибутки. В тому числі і з нелегальних перевезень до КПВВ і Криму. Адвокат Німетуллаєва нещодавно привселюдно відшпетив міністра інфраструктури України Владислава Криклія та голову Херсонської ОДА Юрія Гусєва. Судово-польова історія Німетуллаєвих – у матеріалі кореспондента ЦЖР Микити Панасенка.

Черговий відеоблог Єлизавети Стрій про проблемні місця міжнародної технічної допомоги на відновлення Донбасу за останній рік.