Шуцмани Путіна. «Автоканал Севастополя»

ВНБ

 «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 10 грудня 2019 року.

Центр журналістських розслідувань поповнює свою базу «шуцманів Путіна» із Севастополя новими іменами і додає ще одне формування, що вело незаконну діяльність у координації із «самообороною Севастополя», їхніми кураторами із Чорноморського флоту та спецслужбами Росії на початку окупації міста.

«Автоканал Севастополя» – тактична група, яка координувала діяльність незаконних збройних формувань «самооборони» та блокпостів під час окупації Криму і Севастополя Росією. Назва цієї групи севастопольських автолюбителів не раз траплялась ЦЖР під час розслідування злочинів «шуцманів», однак їй не надавали особливого значення. Цікавість виникла після затримання СБУ на адмінмежі з Кримом на КПВВ «Каланчак» чергового мисливця за українським безвізом, севастопольського «єдінороса» Ігоря Кучерявого. Його підозрюють у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України. Під час окупації Криму він входив до так званої тактичної групи «Автоканал Севастополя». Херсонський міський суд 10 грудня відправив Кучерявого під цілодобовий домашній арешт.

Хто такий Ігор Кучерявий і за що удостоївся медалі МО Росії «За повернення Криму» та відзнаки ветеранів ФСБ?

Злочин, який йому інкримінують, – середньої тяжкості, санкція статті 110 КК України – до 5 років, тож він цілком може бути звільнений від кримінальної відповідальності. Бо вже ж 5 років пройшло з того часу, як Кучерявий заробив медаль «За повернення Криму», тобто, закінчився строк притягнення до відповідальності. Але це тільки у тому випадку, якщо особа не скоїла ще якого злочину. А у випадку із «Автоканалом Севастополя» цілком перспективно проглядається стаття 260 ККУ «створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань та участь у них».

Чим займались члени, як вони самі себе називають, тактичної групи «Автоканал Севастополя»?

У березні 2014 року ЦЖР, який вів моніторинг порушень прав свободи слова та вираження думки в окупованому Криму, зафіксував 93 випадки вчинення злочинів проти журналістів – кримських, українських, іноземних і навіть російських. Напади, побиття, перешкоджання професійній діяльності, пограбування і знищення знімальної апаратури, вилучення карт пам’яті, переслідування. Одним із найтяжчих за наслідками було побиття журналістів та телеоператорів телеканалу Інтер та грецьких журналістів у Севастополі, про що повідомлялось у попередніх «Шуцманах Путіна».

У цій програмі ЦЖР значно доповнить цю криваву історію новими важливими свідченнями. Через великий потік інформації з початком війни багато доказів вчинення злочинів просто губляться. Із затриманням Ігоря Кучерявого відновився інтерес до «Автоканалу Севастополя», роль якого у вчиненні злочину проти групи журналістів 7 березня 2014 року вже очевидна.