Ігор Поночовний: Кримський порядок денний влади 2020

ВНБ

«Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 28 січня 2020 року.

Центр журналістських розслідувань продовжує спецпроект «2020: Кримський порядок денний влади». Це серія інтерв’ю з очільниками органів влади, уповноважених формувати та реалізовувати політику деокупації Криму та реінтеграції його мешканців. Підбиваючи підсумки цієї роботи у 2019 році та називаючи особливо гострі проблеми, спробуємо зверстати свого роду дорожню карту кримських владних структур на 2020 рік, визначити пріоритети, ризики та нагальні для вирішення питання. Все те, що наблизить до деокупації Криму. У студії – прокурор АР Крим Ігор ПОНОЧОВНИЙ.

Центр журналістських розслідувань нагадує про резонансні «кримські справи», які велися в 2019 році. Це справи про незареєстрований підрозділ російського інформагентства «Россия сегодня» — «РИА Новости Україна», який працював в самому центрі Києва — на вулиці Шота Руставелі, 16. Очолював його Кирило Вишинський, чия кримінальна справа стала однією з найгучніших у 2018–19 роках.

Також справа колишнього голови Апеляційного суду Криму Валерія Чорнобука, який підозрюється у державній зраді. Нагадаємо, Валерій Чорнобук у березні 2014 року сприяв переходу кримських судів на судочинство за законодавством Росії. Про що і розповідав в інтерв’ю ЦЖР.

У квітні 2015 року Служба безпеки України затримала колишнього депутата Верховної Ради Криму Василя Ганиша, який тоді був підозрюваним у державній зраді. Справа Ганиша унікальна в своєму роді. Він відмовився визнавати свою провину, відтак може отримати цілком реальний строк позбавлення волі. На відміну від інших кримських чиновників, які пішли на угоди зі слідством. В результаті, їм змінили статті обвинувачення на більш м’які і посадовці отримали умовні терміни.