Злиття справи Катерини Гандзюк, кіберзлочини доби коронавірусу і кінець «Міандра» у Криму

ВНБ

«Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 28 квітня 2020 року.

У черговому випуску програми у карантинному форматі три теми: справа Катерини Гандзюк, кіберзлочини періоду коронавірусу та які сподівання у окупантів Криму на пандемію, яким не судилося збутися.

Офіс генерального прокурора заявив 27 квітня про закінчення досудового слідства у справі вбивства Катерини Гандзюк, відкриття матеріалів для ознайомлення сторонам та подальшу передачу обвинувального акту до суду. Активісти спільноти «Хто замовив Катю Гандзюк» та Євгенія Закревська, адвокат потерпілого – батька Катерини, Віктора Гандзюк заявляють, що справу зливають. Тобто, не розслідувавши до кінця, скеровують до суду, не отримавши усі беззаперечні докази вини головних фігурантів, серед яких – підозрюваний у замовленні нападу на Гандзюк чинний голова Херсонської обласної ради Вячеслав Мангер. Поза справою лишились ексочільник Херсонської ОДА Андрій Гордєєв та його заступник Євген Рищук. Чому так поспішають прокурори, чим це загрожує справі і кому це вигідно у сюжеті ЦЖР.

Версій у противників пришвидченого суду у справі Катерини Гандзюк кілька і вони доповнюють одна одну. По-перше, уже тривалий час у інформпросторі циркулює інформація про те, що Мангер начебто збирав, і таки зібрав, і начебто передав ймовірно новому керівництву ОГП енну суму. Захист Мангера робив усе, аби досудове слідство у справі було завершене і пішло у суд без показань Левіна і Павловського, без проведення негласних слідчих дій та задоволення клопотань сторони потерпілого. Однак, вірогідніше за все, справа ще й у тому, що нове керівництво Генпрокуратури дуже хоче порадувати президента Зеленського, який обіцяв посадки у цій та інших резонансних справах і під час виборів, і рік тому – на річницю смерті Гандзюк. Час іде, попереду – місцеві вибори, тож пора і звітувати про виконання обіцянок.

Кіберполіція повідомляє про сотні заблокованих шахрайських інтернет-посилань та фактів розповсюдження фейків, пов’язаних з коронавірусом. Скориставшись пандемією і карантином, які ввели нас у особливо вразливий стан, шахраї з подвоєною активністю крадуть гроші, продають фальсифіковані товари і ліки від коронавірусу, а зловмисники іншого гатунку – сіють паніку та розхитують ситуацію. Чи готові державні служби до протидії кіберзлочинцям у час пандемії та як не стати їх жертвою через власну довірливість та неперебірливість – у матеріалі Єлизавети Стрій.

У кримських мас-медіа політологи-колаборанти просувають тезу про благо для Росії від коронавірусу. Мовляв, увесь світ поглинула пандемія, наслідком якої стане світова економічна криза, тож західним демократіям уже не до окупації Криму. Сподівання даремні – Крим зійде з порядку денного світу тільки після повернення над ним суверенітету України. І ніякого послаблення не буде, про що ЄС і США нагадують регулярно. А крім санкцій, є ще ціла низка справ у міжнародних судах. Тож пора окупантам економити на Кримі – принаймні, менше красти. Наприклад, на фейковій реставрації кримських пам’яток української культурної спадщини. Про це у матеріалі Євгена Лешана.