Нікчемна угода з Павловським – фігурантом справи Гандзюк та трохи моря з Арабатської стрілки

ВНБ

«Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 12 мая 2020 року.

У цьому випуску продовжимо аналізувати хід розслідування справи про вбивство Катерини Гандзюк. Минулого разу ЦЖР детально розбирав, чому спішне і несподіване завершення розслідування справи, про яке повідомив Офіс генпрокурора, схоже на злив. Адже прокурори спочатку добивались у суді продовження строку розслідування на 4 місяці, а потім раптово вирішили його завершити, хоча у їхньому розпорядженні було ще три місяці.

Тоді ж Євгенія Закревська, адвокат батька Катерини Віктора Гандзюка, звертала увагу, що ще один фігурант справи Гандзюк, Ігор Павловський, провадження якого виокремили, не виконує умови угоди про визнання винуватості і не дає покази на підозрюваного у замовлені нападу на Катерину Гандзюк – чинного голову Херсонської обласної ради Владислава Мангера.

Угоду про визнання винуватості Павловський підписав рівно рік тому: після того, як його справу перекваліфікували на менш тяжку – із підозрюваного у організації нападу на Гандзюк він став підозрюваним у неповідомленні про злочин, і перед тим, як вийшов із СІЗО – тримання під вартою йому замінили на домашній арешт.

Минулого тижня Павловський раптом заявив, що угоду підписував під тиском слідства, тож суд уже її не затвердить. Ризик із угодами про визнання винуватості є завжди – підозрюваний може відмовитись на суді, що має затвердити угоду; або потерпілі не дадуть на неї згоди. Але у цьому випадку все набагато сумніше. Бо Віктор Гандзюк не був визнаний у цій справі потерпілим. Крім того, слідство чомусь цілий рік мирилось із тим, що Павловський не дає покази на співучасників злочину, і не розірвало угоду і не змінило кваліфікацію злочину.

То яка ж перспектива у цієї справи в суді? Кореспонденти ЦЖР Микита Панасенко та Петро Коберник поговорили із батьком Катерини Гандзюк – Віктором Гандзюк та адвокатами сторін.

ВРУ цього тижня може розглянути законопроект, яким передбачені державна підтримка та податкові пільги для бізнесу у сфері культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу, які потерпіли від обмежень, пов’язаних із пандемією коронавірусу. На цю підтримку розраховує і курортний бізнес півдня Херсонщини.

На шляху до популярних в останні роки курортів стоять блок-пости. Але підприємці готуються, сподіваючись, що скоро дозволять міжміські пасажирські перевезення і люди, що засиділись у квартирах, вирвуться до моря. Якщо звісно, їм буде за що туди їхати, а самі отельєри не дертимуть із курортників три шкіри, або покрити збитки від зірваного низького сезону. Кореспондент ЦЖР Свєта Єрещенко із сонячної Арабатської стрілки розкаже, як там готуються до сезону-2020.