«Масандра» перед великим пограбунком і протести мешканців Арабатки у Києві

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 7 липня 2020 року.

У цьому випуску говоримо про долю легендарного НВАО «Масандра», яке окупаційна влада Криму вирішила приватизувати.  Нашим гідом  у сумній новітній історії «Масандри» погодився стати Микола Бойко, який очолював об’єднання три десятиліття.

У березні 2014 році так званий «Госсовєт Криму» спочатку незаконно, навіть з точки зору російського законодавства, націоналізував об’єднання «Масандра». До його складу входили 9 державних підприємств та Головний завод з історичними підвалами, в яких до окупації зберігалось понад мільйона пляшок колекційних вин. Але вже восени весь комплекс «Масандри» переписали з кримської власності у федеральну, тобто, Росія документально  оформила експропріацію української власності. У лютому 2019 року уряд РФ повертає об’єднання у власність Криму. А вже у травні цього року «Госсовєт Криму» дозволяє приватизацію «Масандри» за смішні гроші – 627 млн рублів. За словами Миколи Бойка, вартість активів занижена у тисячу разів.

 ЦЖР у цій історії цікавить й інший аспект : а як Україна бореться за збереження і повернення своїх активів на тимчасово окупованій території, чи всі механізми задіяні, аби Росія платила все більшу ціну за свою агресію проти України і за ті воєнні злочини, які вона вчиняє у Криму.

Віце-прем’єр і міністр з реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков в інтерв’ю кореспонденту ЦЖР сказав майже сенсаційну річ: він вважає, що треба спростити доступ наших громадян в Криму до українських товарів. Як саме, на жаль, не уточнив. Чи то йдеться про зняття обмежень на вивезення товарів з вільної території на окуповану чи  про створення торговельних хабів на межі з Кримом. Між тим товари із Криму можна купити і в Києві. В тому числі – і вина захопленої «Масандри», які купувати, а тим більше пити – дуже не радимо. Однак для журналістського експерименту придбати довелось.

***

Протести мешканців двох прикордонних з Кримом районів Херсонщини проти примусового створення громад за принципом «Один район – одна ОТГ» докотились до урядового кварталу в Києві. Активісти з Генічеського району привезли під Кабмін пляжні лежаки – ті самі, що місяць тому слали сигнал SOS президенту Володимиру Зеленському з пляжу Арабатської стрілки. 7 липня в Окружному адміністративному суді розпочався розгляд позову Щасливцевської сільради до уряду – вимагають скасувати перспективний план, який не дозволяє мешканцям Арабатки об’єднатись у окрему громаду, чиновники різних рівнів заганяють їх у одну ОТГ на увесь район. А це – не децентралізація, а нівелювання реформи.