Пробуксовка медреформи, дерибан землі Олешківської Січі та чому не працює освітня платформа

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 18 серпня 2020 року.

У цьому випуску київські кореспонденти ЦЖР розкажуть, що робити, якщо з вас як з пацієнтів вимагають гроші за операцію чи препарати, які мають бути оплаченими Національною службою здоров’я України. Наразі в країні триває 2 етап медичної реформи, за якою гроші мають іти за пацієнтом, а держава фінансує так звану Програму медичних гарантій. Однак на практиці старе не відмерло з приходом нового. У деяких лікарнях умудряються брати подвійну оплату – і з бюджету, і з пацієнтів. Що робити у таких випадках і де знаходити інформацію, яка допоможе захистити ваші права і гаманець – у матеріалі Єлизавети СТРІЙ.

***

Коронавірус змусив українців вивчати свою країну. Політики, урядовці та інші зірки шоубізу, що зазвичай відпочивали за кордоном, відкрили для себе Херсонщину, острів Джаралгач і косу Бірючий острів, рожеві озера і Асканію Нову. А також вбиті дороги, занедбані пам’ятки історії та культури, тіньовий курортний бізнес. Олександр Ткаченко, міністр культури та інформполітики України теж помандрував Херсонщиною і зізнався, що вона недооцінена центральною владою. Херсонські кореспонденти ЦЖР Петро КОБЕРНИК та Альона НІКОЛОВА розповідають якраз про це. Пам’ятка археології національного значення Олешківська Січ виявилась безхазяйною її земельна ділянка не винесена в натуру і її вже нахабно відкусили пов’язані із владою забудовники.

***

ЦЖР повертається до одного з попередніх розслідувань – про вкрадені 50 млн гривень, на які міністерство освіти і науки України ще 2 роки тому мало створити національну освітню платформу для дистанційного навчання. Закупили обладнання і нехитре як для такого проекту програмне забезпечення, але воно і досі не працює. А кримінальне провадження, відкрите за підозрою чиновників і фірми-виконавця, і досі не розслідуване. Отже, грошей немає, платформи немає, крайнього теж начебто немає, але Микита ПАНАСЕНКО не полишає наполегливих спроб їх таки знайти.