«Друзі окупації» з Норвегії та курортний сезон на Арабатці під час коронакризи

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 25 серпня 2020 року.

ЦЖР продовжує новий і надзвичайно пізнавальний цикл «Друзі окупації Криму» – про асоціацію, що об’єднує агентів впливу Кремля у багатьох країнах світу. Та дізнаємось, а чи є в України інструменти «м’якої сили» і чи здатні вони протистояти Росії, яка давно і, не шкодуючи ресурсів, використовує ці інструменти для просування своїх інтересів за кордоном.

Одним із її інструментів є Український інститут. Державна установа, підпорядкована МЗС. Із серпня цього року заступником гендиректора став Алім АЛІЄВ.

***

Норвегія не є членом Європейського Союзу, однак у 2014 році приєдналась до санкцій ЄС, введених щодо РФ за незаконну анексію Криму, і послідовно проводить політику її невизнання.

Однак і в цій країні діють агенти впливу Кремля, метою яких є легалізація незаконної анексії та зняття санкцій із Росії.

ЦЖР розповість про громадян Норвегії, які у цій країні виступають не такою вже й м’якою силою, намагаючись нав’язати норвежцям думку про вічно російський Крим та «повсталий проти київської хунти» Донбас.

Хендрік Вебер (Hendrik Vebber), керівник норвезького відділення асоціації «Друзів Криму». Він публічно підтримує політику Росії щодоі незаконної анексії Криму. А відповідаючи на питання про кількість поїздок на окуповану територію України — збивається з ліку. Сюжет Микити Панасенка.

***

Глава МЗС Дмитро Кулеба минулого тижня зорганізував справжній десант представників дипломатичних представництв у Херсонську область. «Хочемо, щоб Україною масово мандрували не лише українці, а й іноземці».

Цьогоріч через карантин курорти Херсонщини просто заполонили відомі люди і іноземці. Змінилась структура відпочивальників. Як встановила кореспондентка ЦЖР Світлана Єрещенко, найбільший дефіцит в отелях – люксові номери.