Справа «катів «Ізоляції» і мадера «Коктебеля» для Наришкіна

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 26 січня 2021 року.

Рік після великого обміну: як просувається розслідування справи щодо катів «Ізоляції» – концтабору в Донецьку, де утримують політичних в’язнів? Розлогий сюжет кореспондентів ЦЖР і коментар прокурора Офісу Генпрокурора України. У грудні минув рік після так званого «великого обміну» – взаємного звільнення утримуваних осіб. Тоді на вільну територію України з російські найманці з ОРДЛО випустили 76 українців.

Серед них виявились не тільки політв’язні та військовополонені. Вчорашні заручники, зокрема Станіслав Асєєв і Станіслав Печонкін заявили, що серед звільнених упізнали прислужника тюремників «Ізоляції», який брав участь у тортурах. За заявою журналіста Асєєва була відкрита справа щодо Євгена Бражникова, екс-заступника директора захопленого бойовиками Донецького енергозаводу. У справі – свідчення ще семи потерпілих, але обвинувальний акт ще не в суді. Зате сам Бражников через суд домагається відкриття проваджень щодо Асєєва і слідчого, який розслідує його справу. Детально і з позиціями обох сторін – потерпілих та підозрюваного в їх катуванні – у сюжеті Микити Панасенка.

Євген Бражников не єдиний, кого політв’язні звинувачують в співучасті у їхньому катуванні в концтаборі «Ізоляція».

У 2017 році за так званим обміном на вільну територію України був відпущений Олексій Кусков.

За свідченнями Станіслава Асєєва, Кусков разом із Бражниковим брав участь у побитті в’язнів та переказував слова Валерія Матюшенка про те, що Олексій Кусков брав участь у тортурах струмом, а саме – тримав, коли кати прикріпляли до його тіла електричні дроти. Наразі невідомо, яка взагалі доля заяви про злочин, яку Станіслав Асєєв подав щодо Кускова ще у серпні 2020 року. Судячи із відповідей, які він отримав, СБУ перенаправила заяву у своє управління в Маріуполі, а Нацполіція – до слідчого відділу у Великі Новосілки, це райцентр Донецької області: там уже 3,5 роки розслідується і справа про незаконне позбавлення волі Асєєва. Про перспективи нового провадження можна здогадуватись.

Справа Бражникова. На якому етапі її розслідування, коли її скерують до суду? Про це – Роман Циб, начальник відділу Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора.

***

Завод марочних вин «Коктебель» і виноградники у Щебетовці біля Феодосії дістались родичам Сергія Наришкіна – директора Служби зовнішньої розвідки Росії. Це вже третє – після Нового світу і Масандри виноробне і виноградарське підприємство окупованого Криму, на яке наклали лапу найближчі соратники президента Путіна. 26 січня 2021 року відбувся незаконний продаж «Коктебелю». 73 виробничі будівлі, завод, мадерник і тисяча гектарів виноградників пішли з молотка усього за 110 мільйонів «дерев’яних». Подробиці – У Євгенія Лешана.