Медичні послуги на адмінмежі з Кримом та як Росія ховається від «кримських санкцій»

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 16 лютого 2021 року.

У цьому випуску говоримо про доступ до медичних послуг на адмінмежі з окупованим Кримом та про чергові хитрощі, які придумала Росія, аби сховатись від кримських санкцій США та Євросоюзу за незаконний бізнес у Криму.

5 січня 2021 року Кабмін України дозволив проводити на КПВВ тестування на коронавірус осіб, які прибувають з ТОТ Криму і Донбасу не тільки методом ПЛР, а й за допомогою експрес-тесту на визначення антигену COVID-19. Уже через тиждень заступник голови Херсонської ОДА Дмитро Бутрій повідомив, що для КПВВ «Чонгар» та «Каланчак» виділено 1000 тест-систем – по 500 на кожний. І все було б добре, аби пункти, в яких наші громадяни можуть зробити тестування, були доступні і відкриті. Однак 16 лютого представники Офісу омбудсмена під час відвідання КПВВ «Каланчак» виявили, що пункт експрес-тестування на визначення коронавірусу зачинений. У січні проблеми виникали і на КПВВ «Чонгар».

На цю тему говоримо по телефону з представницею уповноваженого Верховної Ради України щодо дотримання прав жителів Автономної Республіки Крим і Севастополя Іриною ВЕРІГІНОЮ, яка і виявила порушення.

Медичними послугами на території біля адмінмежі з Кримом також можуть скористатись наші громадяни з окупованого півострова. Вони мають право на укладення договорів з сімейними лікарями, можуть отримувати послуги у центрах первинної медико-санітарної допомоги. Однак є рішення районної ради про закриття такого центру у в колишньому райцентрі Чаплинка. Про цю проблему – у сюжеті кореспондентів ЦЖР Петра Коберника і Альони Ніколової.

***

Міністерство економічного розвитку Росії придумало схему обходу кримських санкцій США та Євросоюзу, які забороняють ведення бізнесу у окупованому РФ Криму. Законопроект, який придумали в уряді окупантів, пропонує засекречувати в реєстрах дані про компанії, які працюють на півострові. Однак небезпідставно вважати, що засекречення даних про інвесторів у кримську економіку потрібно в першу чергу і російським баригам із найближчого оточення президента РФ Володимира Путіна, які вже захапали за безцінь найкращі кримські активи – НВАО «Масандра», завод «Новий Світ», завод «Коктебель», санаторії «Дюльбер», «Нова Ореанда» та інші. Подробиці й відеоблозі Євгенія Лешана «Таємні райони кримської економіки».