Вакцинація від COVID-19 для кримчан і як Медведчук, Сурков і Порошенко струм для Криму генерували

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 2 березня 2021 року.

У цьому випуску продовжуємо тему надання якісних послуг українським громадянам із окупованого Криму і Севастополя, зокрема – експрес-тестування на COVID-19. Президент і уряд гарантували доступ до масової вакцинації також і мешканцям окупованих територій Криму і окремих районів Донецької та Луганської областей. Під час телемарафону у День спротиву окупації Криму заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інна Драганчук повідомила, що наразі йде підготовка до організації такої послуги безпосередньо у сервісних зонах КПВВ на адмінмежі з Кримом і на лінії розмежування на Донбасі.

Кореспонденти ЦЖР знову побували на КПВВ «Чонгар» і виявили нездатність різних органів влади у організації експрес тестування на COVID-19. Щодня через КПВВ «Чонгар» і «Каланчак» проходять в середньому до 400 людей і тільки в середньому 50 із них проходять тестування. Причому тести є – але їх нікому робити. Медиків із місцевих установ треба підвозити, що не завжди вдається, та й працюють вони тільки до 16 години у робочі дні. Подробиці у сюжеті Світлани Єрещенко і Микити Панасенка.

Без координації дій державних структур і місцевої влади ситуація з наданням медичних і в першу чергу, пов’язаних із антиковідними процедурами, на КПВВ не зрушиться. Модератором у таких випадках часто виступає представництво президента. Телефоном на зв’язку зі студією Таміла ТАШЕВА, заступниця представника президента в АРК, яка розповість, як у представництві бачать нормалізацію надання антиковідних послуг у КПВВ на адмінмежі з Кримом.

***

26 лютого на засіданні РНБО анонсувалось і планувалось затвердження Стратегії реінтеграції та деокупації Криму. Натомість вийшов указ №78/2021 «Про окремі заходи, спрямовані на деокупацію та реінтеграцію тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя», в якому секретареві РНБО Олексію Данилову доручено підготувати проект Стратегії, який має бути розглянутий та затверджений через два тижні на засіданні РНБО.

Документ, який формалізує державну політику деокупації і реінтеграції Криму і Севастополя, після введення в дію указом президента буде обов’язковим для виконання всіма органами влади і ніхто уже не плутатиметься у заявах, як ставитись до українських громадян у Криму, подавати окупантам воду чи йти на інші поступки.

Якби такий документ існував у 2014 чи навіть 2015 році, не було б ні фейкової ВЕЗ «Крим» із дискримінацією українців і привілеями для олігархів, і не було б зрадницької угоди про поставки в Крим дешевої електроенергії. Про що нам недавно нагадав запис, оприлюднений виданням Цензор.нет. Микита Панасенко у відеоблозі розповість далі про те, як Медведчук, Сурков та Порошенко струм до Криму генерували.