Домашня робота влади України до старту Кримської платформи

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 9 березня 2021 року.

У цьому випуску поговоримо про домашню роботу, яку має виконати українська влада до саміту глав держав та урядів у Києві, що дасть старт роботі Кримської платформи. Насамперед, про закони, які має прийняти парламент , аби сформувати нарешті державну політику деокупації і реінтеграції Криму, перезавантажити санкційну політику і захистити своїх громадян на окупованих територіях Криму і Севастополя.

Що Україна готує до Саміту Кримської платформи? Детально – у сюжеті Євгенія Лешана.

Закон про статус політичних бранців має таку ж драматичну історію, як і переговорний процес щодо звільнення політичних бранців із Криму. Він не рухається. У Верховній Раді минулого скликання розроблений МінТОТ разом із правозахисниками і поданий Мустафою Джемілєвим проект, фактично, був заблокований альтернативним проектом Ірини Геращенко. Проект, підготовлений уже за нової влади, більше року без руху лежить в Офісі президента. Неврегульованими лишаються і питання екстрадиції українських в’язнів, яких Росія незаконно утримує за гратами у Криму і на своїй території. Чому так важко йдуть ці проекти і як стимулювати їх прийняття – з’ясуємо у розмові із відомим кримським адвокатом, експертом Регіонального центру прав людини Романом МАРТИНОВСЬКИМ.

***

9 березня традиційно у Києві біля пам’ятника Шевченку проходила акція солідарності з Кримом. В цей день у 2014 році під приводом святкування 200-річчя Тараса Шевченка біля його бюсту в Сімферополі фактично пройшла акція проти російської окупації і проведення «референдуму».

Вранці посіпаки окупантів схопили на пероні залізничного вокзалу організаторів акції, українських громадських діячів Андрія Щекуна і Анатолія Ковальського. Вони «потрапили на підвал» військкомату, захопленого групою Стрєлкова-Гіркіна, де Андрія катували.

І відомо слідству, хто активістів схопив – по відео опізнали, хто катував, є підозри, про які повідомлено ще у 2018 році – Простакову, Мартояну і Полуніну, але і досі немає вироку, бодай заочного.

***

Рубрика «Доля колаборанта». Цього разу – про Володимира Константинова та активи, які він нахапав до окупації, а тепер російська влада забирає. Бо у Росії є свої константинови, і їм самим хочеться кушать і царювати на узбережжі Криму. Сюжет Микити Панасенка.