Деніел Фрід про санкції США проти Росії за Трампа і Байдена, та коли Німеччина вб’є «Північний потік-2»

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 20 квітня 2021 року.

У новій програмі – про санкції. Українські, європейські, американські, застосовані проти Росії за агресію проти України. І у ЦЖР надзвичайно важливий і дуже поінформований співрозмовник. Людина-легенда, якого називають архітектором санкцій США проти Росії. Це Деніел Фрід – посол, колишній керівник Управління з координації санкційної політики Державного департаменту США.

Власне, Деніел Фрід працював з кількома президентами США. Він був помічником державного секретаря з питань Європи та Євразії за адміністрації президента Буша та старшим директором Ради національної безпеки в адміністраціях президентів Клінтона та Буша.

Деніел Фрід – не лише відомий державний діяч, а й дипломат. Він був послом у Польщі в 90-х роках – в часи президентства Клінтона.

А за адміністрації президента Барака Обами посол Фрід очолив офіс з питань координації санкційної політики Держдепартаменту, і саме він є одним із головних авторів санкційних актів США, які приймались від перших днів окупації Криму Росією.

Як розповів ЦЖР пан Фрід, адміністрація президента Трампа без жодних на те підстав ліквідувала офіс із координації санкційної політики.

Але вже маємо гарні новини: його збираються відродити.

Деніел Фрід каже, що не отримував пропозицій знову його очолити, однак готовий допомагати новій адміністрації. Він також закликає уряд України до тіснішої комунікації і на урядовому, і на експертному рівні, радить активніше інформувати партнерів про порушення західних санкцій і вести щоденний моніторинг. Деніел Фрід впевнений, що за адміністрації президента Байдена ми побачимо набагато більше послідовності та стабільності у застосуванні санкцій проти Росії.

Повну версію інтерв’ю з послом Деніелом Фрідом, яке ми записали разом із Юлією Каздобіною, головою Української фундації безпекових студій, читайте на сайті Центру журналістських розслідувань і дивіться на нашому каналі в YouTube уже найближчими днями. Сьогодні ж – ми покажемо фрагмент інтерв’ю з паном Фрідом, яке можна назвати оптимістичним і багатообіцяючим.

***

У кінці 2020 року ЦЖР разом із партнерськими організаціями зібрав за круглим столом «Санкційна політика України. Перезавантаження» експертів і політиків, аби обговорити ці та інші проблеми. І тоді ми говорили про принаймні три проекти закону про санкції, два з яких уже зареєстровані – це проекти народних депутатів Валентина Наливайченка і Єлизавети Ясько. Третім є урядовий проект, над яким працюють у міністерстві економіки.

Пройшло 4 місяці, але жоден з цих проектів, або ж якийсь узагальнений спільний не внесений на розгляд парламенту. При цьому прийняття нового санкційного законодавства, де бажано пакетом має йти і закон про скасування ВЕЗ Крим і введення відповідальності за порушення санкцій, має відбутись до саміту глав держав і урядів, які дадуть старт формату Кримська платформа. До цієї події лишається всього 4 місяці і велике сподівання, що народні депутати не підуть на літні канікули, не ухваливши потрібні закони. А інакше – з якими очима вони, разом з президентом, проситимуть західних партнерів посилити санкції проти Росії?

***

Традиційний відеоблог. Євгеній Лешан розкаже про нових кандидатів у санкційні списки – у Росії стартувала виборча парламентська кампанія. В порушення міжнародного права окупанти проводять її і на території українського Криму і Севастополя. Відтак цивілізованим світом їх результати на півострові не будуть визнані, організатори і кандидати потраплять до санкційних списків, обрані детутатами Госдуми і Совєта федерації від Криму будуть так званими і в лапках.