#ПутінПідАрешт. Катерина Рашевська, Роман Мартиновський – люди, які надали докази для ордеру МКС

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 21 березня 2023 року.

Цей випуск присвячений історичній події – Палата досудового провадження Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента РФ Владіміра Путіна і його уповноваженої з прав дитини Марії Львовой-Бєловой. Докази, зібрані МКС, свідчать що Путін і Львова-Бєлова несуть кримінальну відповідальність за незаконну депортацію та передачу українських дітей з окупованих територій України до Росії, що є порушенням статті 8 Римського статуту.

Конкретні епізоди справи не розголошуються, однак прокурор МКС Карім Хан повідомив, що докази включають депортацію щонайменше сотень дітей, взятих із сиротинців та дитячих будинків.

Росія і не приховувала, що вивозить десятки тисяч українських дітей для усиновлення. Серед незаконних усиновувачів депортованих дітей і сама Львова-Бєлова, яка всиновила Філіпа Головню із Маріуполя і публічно дякує Путіну на таку людожерську політику.

Безпосередньо долучилась до видачі ордерів на арешт Путіна і Львової-Бєлової громадська організація «Регіональний центр прав людини», яка зібрала докази воєнних злочинів Росії в умовах збройної агресії проти України та 25 жовтня 2022 року направив до МКС інформаційне повідомлення щодо відповідальності посадових осіб РФ за насильницьку передачу українських дітей з однієї групи до іншої, що є ознакою геноциду.

Про це у програмі говоримо з правозахисниками Романом Мартиновським, провідним експертом і співзасновником Регіонального центру прав людини та Катериною Рашевською, експерткоою РЦПЛ.