Нові факти про «Конвой» Аксенова-Пріґожина ІІ Хто привласнив вкрадені курортні перлини Бердянська

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 29 березня 2023 року.

Сьогодні детально і персоніфіковано розкажемо, кому дістались вкрадені окупантами курортні об’єкти Бердянська і хто із власників відомих і дорогих готелів та баз відпочинку пішов на співпрацю із російською окупаційною адміністрацією, аби зберегти все нажите непосильним депутатським трудом і корупцією.

Сергій Старушко детально і персоніфіковано розкаже, кому дістались вкрадені окупантами курортні об’єкти Бердянська. А також про те, хто із власників відомих і дорогих готелів та баз відпочинку пішов на співпрацю із російською окупаційною адміністрацією, аби зберегти свій бізнес, але втратити совість і заробити на вирок за колабораційну діяльність.

***

Також з допомогою наших журналістів та військових експертів розберемось із тим, чим же насправді є розпіарений пропагандистами підрозділ так званих «аксьоновцев» – розвідувально-штурмовий підрозділ «Конвой». Як ЦЖР раніше повідомляв, він входить до так званого батальйону «Ливадия» – вже другого добробату, створеного гауляйтером Криму Сергієм Аксеновим. Першим був так званий казачий штурмовой батальйон «Таврида» на чолі з довіреною людиною Аксенова – отаманом «Чорноморского казачьего войска», зрадником Антон Сироткіним. Хто командує батальйоном Ливадия – не відомо, але на відео російських пропагандистів легко впізнати бойовика вагнерівця Константіна Пікалова з позивним Мазай, людину особливо наближену до власника «ПВК Вагнер» Пріґожина. Як юридично легалізовані ці підрозділи, які, якщо вірити пропагандистам, воюють на самому передку окупованого півдня, який статус у їхніх бійців? І чи справді це приватна військова компанія Аксенова за зразком «ПВК Вагнер»? Ясна річ, Аксенов того прагне. Але, є але. Сюжет Микити Панасенка.

***

На численних роликах, які знімає і поширюють пропагандисти із підконтрольного Аксенова телеканалу «Крим24», бачимо в основному тренування бійців Конвою і рекламу комфортних і безпечних побутових умов у бліндажах начебто на передовій. Однак немає жодного реального бою – одні показові виступи. Євгеній Лешан, лейтенант і командир мінометного підрозділу, а в мирному житті – розслідувач ЦЖР, передивився всі ролики «Конвою» і записав до них цікаві коментарі.

***

ЦЖР продовжує знаходити і аналізувати інформацію про так звані добровільні батальйони, сформовані на ТОТ півдня і Криму. Сьогоднішній розбір ми присвятили начебто кримському БАРСу – саме так легалізований створений гауляйтером добробат «Ливадия», до складу якого входить підрозділ «Конвой», який очолює близький до Пріґожина Константін Пікалов, позивний Мазай. Наш ефір продовжить розмова з відомим військовим експертом, кримчанином Владиславом Селезньовим.