Кроти ФСБ в Службі безпеки України ІІ Стукачі «Крымского СМЕРША»

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 12 квітня 2023 року.

Основна частина сьогоднішнього випуску програми – про шпигунів: про кротів ФСБ в українських спецслужбах і політиці та про їхніх російських кураторів.

Минулого тижня Державне бюро розслідувань повідомило про завершення досудового слідства у справі Олега Кулініча, екскерівника головного управління СБУ в АР Крим, і оприлюднила фрагменти перехоплених телефонних розмов між учасниками злочинної групи, створеної і керованої ФСБ. А саме – між Володимиром Сивковичем, ексзаступником секретаря РНБО часів Януковича та тричі нардепом, якого вважають одним із організаторів силового розгону Майдану і який втік до Москви, звідки, за версією слідства керував українською мережею зрадників. Його співрозмовник Олег Кулініч, який з 2020 року обіймав посаду керівника кримського главку СБУ, а до того ким тільки не був, але основні мітки його біографії – Енергоатом і Держкомзем.

Читайте також: Агент Кулініч: розвал кримського управління СБУ та державна зрада

Олег Кулініч був призначений указом президента керівником кримського управління СБУ 21 жовтня 2020 року. У справі фігурує чотири записи розмов Кулініча і Сивковича: дві були перехоплені у 2019 році, ще дві – у січні і травні 2020-го. Нарізки з останньої ДБР оприлюднила тиждень тому, разом із повідомленням. Тобто, це розмова відбулась ДО призначення Кулініча на посаду в СБУ. А він там розказує Сівковичу, кого куди призначати. Але факт залишається фактом: діяльність успішного главку СБУ в АР Крим Кулінічу розвалити вдалося всього за кілька місяців. Микита Панасенко розкаже про нові і старі факти в історії зради крота «Котигорошка».

***

ДБР повідомило, що людина, яку Сівкович і Кулініч називають за псевдонімом «Охотник», тобто, «Мисливець» – це Андрій Наумов, який на час розмови, (а відбувалась вона згідно з повідомленням про підозру у травні 2020 року) займав посаду керівника Головного управління внутрішньої розвідки СБУ, але можливості його були набагато більше повноважень цієї посади.

Точніше, він їх послідовно розширяв, підтягуючи під свій контроль все нові і нові напрямки і підрозділи СБУ. І не тільки – він фактично замкнув на себе всі потоки контрабанди – для боротьби з нею, звісно ж. ДБР  вважає, що саме його ФСБ через своїх агентів Сівковича і Кулініча просувало на посаду першого заступника голови СБУ – замість генерала Руслана Баранецького. Однак уважно і не раз прослухавши фрагмент перехопленої розмови, у нас виникли великі сумніви щодо того, що мова йде саме про Наумова.

Тобто, Кулініч каже, що «Мисливець» забрав аналітичний напрямок роботи у головного департаменту, який очолював Наумов і у себе створив ціле окреме управління. Та ще й якийсь убійственний 13 відділ. Якщо Наумов – мисливець, то як він може сам у себе забрати? Нестикування вийшло із версією, в яку нам пропонує повірити ДБР. Маємо аж дві кандидатури на «Мисливця», але ще перевіряємо і вже у текстовій версії програми викладемо свою версію. Повернемось до Андрія Наумова, який не став 1 заступником голови СБУ, а був звільнений з посади президентом у липні 2021 року. Перед вторгненням РФ він залишив Україну.

А 7 червня 2022 року Наумова затримали на прикордонному переході на півдні Сербії і заарештували за підозрою у відмиванні грошей. З собою він мав чимало готівки і дорогоцінного каміння і цікавого подорожнього – Александра Акста, який внесений РНБО до санкційних списків контрабандистів.

Про Андрія Наумова говоримо з журналісткою-розслідувачкою Валерією Єгошиною з проекту Радіо Свобода «Схеми». Бо саме вона ще кілька років тому відкрила суспільству і самого Наумова, так і його статки, які не відповідали трудовим доходам.

***

В окупованому Криму діє спільнота донощиків, які вишукують людей з проукраїнською позицією. Тих, хто хоч якось себе може проявити, — вишукують і нацьковують на них окупаційних силовиків. Цим займається спільнота із назвою «Крымский СМЕРШ».

Микита Панасенко розкаже про найактивніших її учасників та керівництво, а також про наслідки, до яких призводить полювання «Кримського СМЕРШ».