Слідкуємо за грошима: ремонт укриттів у Херсоні і хто заплатить за спожиту окупантами електроенергію

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 16 листопада 2023 року.

Відділ цивільного захисту Херсонської МВА продовжує віддавати підряди на ремонти укриттів сумнівним з точки зору спроможності виконувати ці роботи ФОПам.

Підписано більше 80 договорів на загальну суму понад 150 млн грн. Укриття, де вже мали закінчити роботи, проінспектував Петро Коберник.

Про корупційні схеми на закупівлях говоримо з Сергієм Нікітенком, головним редактором херсонського видання «Мост».

***

У Запорізькій області постачальники електроенергії — бізнес-структури олігархів і колаборантів — здирають гроші із громад і підприємств на ТОТ за електроенергію, яку спожили окупанти. При цьому українські суди виносять рішення на користь не законних власників, а тих, хто їхні землі і заводи експропріював.

Із документів, які ми отримали із громад Запорізької області, відомо, що начальники ВА звернулись до Генпрокуратури, але відповіді поки що немає. І рішення на державному рівні ще також немає. Але його потрібно добиватись, бо ситуація дуже погана.

Суд задовольнив позов до власників віджатого фермерського господарства “Таврія-Скіф “від постачальника е/енергії ТОВ «Альтернативенерго». У власниках – фігурант наших розслідувань Геннадій Бабаян – колаборант і зрадник, який захопив і зареєстрував у російській юрисдикції Бердянського м’ясокомбінат.

Детальніше читайте у розслідуванні Нові факти про масштабні крадіжки росіянами зерна в Бердянську

Він обслуговує окупантів і постачає продукцію з українськими етикетками в окупований Крим. Зараз Бабаян виїхав в Естонію. СБУ повідомила йому про підозру, але про запит до Естонії про його екстрадицію нічого не відомо. Ми готуємо з цієї теми спецвипуск програми ПНБ, про ефір якої повідомимо завчасно.