Нові факти про масштабні крадіжки росіянами зерна в Бердянську

Розслідування
Вантажні автомобілі поруч із зерновим терміналом в порту окупованого Бердянська, весна 2022 р
Вантажні автомобілі поруч із зерновим терміналом в порту окупованого Бердянська, весна 2022 р

Пограбування аграріїв у Запорізькій області місцеві зрадники зробили сімейним бізнесом, за що вже мають підозри у державній зраді від українських правоохоронців. 

Тиждень тому Центр журналістських розслідувань оприлюднив дані про групу колаборантів, які активно допомагають росіянам красти і вивозити з тимчасово окупованого Бердянська українське збіжжя. 

Керівником злочинного угруповання росіяни призначили Олега Вікторовича Бекарюченка, 48-річного росіянина з Харкова. «Куратори» призначили його очільником філії №8 окупаційного «Государственного  зернового оператора», що є нічим іншим як незаконно привласненим окупантами  елеватором  у Токмаку. 

Займатися зерном у Бердянську Бекаюрченко  розпочинав ще 2005 року, заснувавши ТОВ «Азовагротрейд», яке збанкрутувало за чотири роки. А в 2008 році правоохоронці спіймали фірму на фінансових махінаціях та ухиленні від сплати майже мільйона гривень податків. Щоправда, Олег Бекарюченко, як засновник, не притягався до відповідальності, а всю провину повісили на директорку Марину Болжеларську. Втім, і вона отримала лише умовне покарання. 

А от уникнути відповідальності за співучасть у воєнних злочинах Бекарюченку навряд чи вдастся: 17 лютого 2023 року слідчі Нацполіції повідомили про підозру у державній зраді.    

Матеріали досудового розслідування підтверджують інформацію ЦЖР про те, що колаборант не тільки допомагає окупантам вивозити з України крадене збіжжя, а й активно сприяє терору цивільного населення. 

Зерновози на Мелітопольскому шосе в Бердянську, весна 2022 р.

Інший фігурант розслідування – Олексій «Банкір» Єненко – також працює на росіян директором російської «філії  №16 «ГЗО». Це, насправді,  «віджате» росіянами майно української компанії «Аскет Шиппінг» – склади на вул. Туристичній та зерновози. Цю інформацію та документ окупаційних органів влади  оприлюднив Telegram-канал «Бердянська Партизанська Армія». 

Після публікації ЦЖР блогу «Жнива окупантів. Чиїми руками окупанти крадуть зерно в Бердянську?» надійшло кілька анонімних повідомлень від аграріїв про те, що Єненко («Банкір»)  разом з російськими військовими пограбував кілька зерносховищ у Бердянському районі. Бердянці також розповідають, Єненко зробив це сімейним бізнесом, адже разом із ним на окупантів працюють дружина та старша донька – Ірина та Анастасія.   

Родина колаборанта Олексія Єненко – Олексій, Ірина та Анастасія, фото із соцмереж

Підозру у державній зраді правоохоронці повідомили ще одному поплічнику Бекарюченка і співучаснику воєнних злочинів росіян у Бердянську – Юрію Матевощуку. 

Юрій Матевощук

До крадіжки і вивезення зерна доклалися і двоє фігурантів розслідування ЦЖР про «віджаті» промислові підприємства тимчасово окупованого Бердянська – Путря і Бабаян.

Сергій Путря (ліворуч) та Геннадій Бабаян (праворуч) на відкриті залу вільної боротьби в Бердянську, грудень 2021 р.

Геннадій Бабаян — голова місцевої федерації боротьби, який після 24.02.2022 захопив м’ясокомбінат. Сергій Путря — депутат кількох скликань міської ради і діючий депутат Запорізької обласної ради від Опоблоку, який отримав «широкі повноваження» від гауляйтера Запорізької області Євгена Балицького.

Один з фермерів Бердянщини розповів ЦЖР на умовах анонімності, що на початку вересня 2022 р. до його сільгосппідприємства завітали Путря, Бабаян та поліцейський-зрадник Володимир Кірєєв. Вони зірвали замки на ангарі  та викрали близько  110 тонн зерна. Три дні потому до цього ж фермерського господарства повернувся Геннадій Бабаян і викрав вантажівку-рефрижератор DAF CF75.

За словами мешканців окупованих селищ Бердянського району, це лише один епізод з багатьох, до яких приклали свої руки колаборанти Путря та Бабаян. 

Сергій Путря і Геннадій Бабаян в компанії «кураторів» з ФСБ РФ на захопленому підприємстві «Бердянський м’ясокомбінат», весна 2022 р.

Таким чином, маємо перші результати розслідування ЦЖР, публікація якого потягнула за потрібні ниточки, інформаційний клубок поволі розплутується, відокремлюючи нові докази воєнних злочинів росіян та їхніх поплічників на тимчасово окупованих територіях Півдня України. 

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter