Про гроші: на відновлення житла, в розпилах на будівництві та в деклараціях чиновників

Колаж: investigator.org.ua

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 14 грудня 2023 року.

Як прифронтові області витрачають наші гроші? У Запорізькій за 60 км від лінії фронту будуватимуть адмінбудівлю за майже 54 млн грн. Ще 56 млн спрямують на реконструкцію поліклініки, яку реконструювали минулого року — за 82 млн.

При цьому Запорізька область отримала військового ПДФО 1 млрд 400 млн. Спрямувала на благоустрій 339 млн, а на допомогу своїй 110-й бригаді тероборони — усього 11 млн. Ще ганебніша ситуація у Херсоні: на потреби рідної 124-ї бригади ТрО — ні копійки.
***
На Правобережжі Херсонщини Росія знищила/пошкодила більше 22 тисяч будинків. До зими відремонтувати вдалося лише десяту частину. Про ЄВідновлення, житлові сертифікати і життя у знищених селах, — в репортажі Петра Коберника.
***
Окупанти значно посилили фільтраційні заходи на окупованих територіях. Тепер влаштовують облави із застосуванням важкої військової техніки. Про ситуацію на Півдні говоримо з керівником Центру близькосхідних досліджень Сергієм Даниловим.
***
Сергій Старушко проаналізував декларації начальників найбільших окупованих міст Запорізької області — Енергодара, Токмака, Мелітополя, Бердянська.