Питання національної безпеки. Ефір 26 березня 2019 року. Частина 2

Відео

У другий частині випуску програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) від 26 березня 2019 року:

У вересні 2014 року тодішній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк уперше заявив претензії до Росії щодо відшкодування збитків, завданих РФ внаслідок збройної агресії проти України і окупації Криму. Він озвучив суму збитку в трильйон гривень. Експерти, що зналися на активах Криму, говорили про трильйон доларів. І це – лише початково, адже Росія не просто захопила і незаконно привласнила українські приватні та державні активи, які мають певну вартість, а вона продовжує їх експлуатувати. За курсом 2014 року трильйон гривень становив десь 77 млрд. дол. Однак сперечатись важко – ні методологія підрахунків не відома, ні повний аудит втрачених активів не проводився.

Через чотири роки, відомий американський дослідник Андерс Аслунд, професор економіки та експерт аналітичного центру Atlantic Council, у своєму звіті «Ціна агресії Кремля в Україні» порахував, що економічні втрати України становлять близько 100 мільярдів доларів без врахування гуманітарних та політичних втрат. Він рахував за часткою втраченого ВВП. Але якщо взяти до уваги виграний Ощадбанком міжнародний арбітраж проти РФ за втрати у Криму, які були оцінені у 1,3 млрд доларів, то розуміємо, що сума може бути більшою. Всі ці підрахунки говорять, що наразі ніяких повних вивірених офіційних підрахунків не існує. І це є проблемою не тільки для позовної роботи у міжнародних судах, а й у національних.

12 грудня 2018 року Кабмін України ухвалив Постанову №1059 «Про утворення Міжвідомчої комісії з питань узагальнення правової позиції держави щодо відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації та підготовки консолідованої претензії України до Російської Федерації щодо реалізації її міжнародно-правової відповідальності за збройну агресію проти України». Її очолила віце-прем’єрка Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Один із заступників голови Міжвідомчої комісії – заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Україн Георгій ТУКА розповість в студії про її роботу.