Питання національної безпеки. Ефір 23 квітня 2019 року. Частина 2

Відео

У другий частині випуску програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) від 23 квітня 2019 року:

Серйозна розмова з теми, підказаної скандалом, що виник довкола висловлювання кандидата у президенти Володимира Зеленського під час дебатів на НСК «Олімпійський». Зачитуючи онлайнові запитання своїх виборців до кандидата Петра Порошенка, він вжив слова «ополченци ДНР/ЛНР». У соцмережах миттєво здійнявся хайп, а команда Зеленського швидко віднайшла цитату із виступу президента Порошенка, де він також каже про ополченців на Донбасі. У Адміністрації президента не знайшли нічого кращого, як 4-річної давності текст потерти. Але це не вирішує проблему, бо вона набагато глибша.

Як називати тих, хто воює проти української армії на Сході: терористи, бойовики, ополченці? Може вихід в тому, аби називати їх так, як визначено Женевськими конвенціями – комбатанти.

І патріотизм тут не найголовніше мірило, бо мова йде про юридичні терміни і кваліфікацію дій людей зі зброєю, які воюють проти української армії,

Про невідповідність українського законодавства нормам міжнародного гуманітарного права говоримо в студії одним із небагатьох його фахівців в Україні – Антоном КОРИНЕВИЧЕМ, доцентом Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Шевченка та правозахисницею Олександрою ДВОРЕЦЬКОЮ, координаторкою ініціативи «Восток-SOS» (телефоном).

Країни-донори відмовляються фінансувати програму гуманітарного розмінування, допоки Верховна Рада України не внесе зміни до закону, які унеможливлять корупційні лазівки і розкрадання допомоги. На кону щонайменше 5 мільярдів доларів. Олександр ПОЛІЩУК, військовий дипломат, експерт з питань оборонного будівництва та безпеки фонду «Майдан закордонних справ» розкаже в інтерв’ю Центру журналистських розслідувань, хто ті лазівки заніс до закону, який не приймався три роки.