Питання національної безпеки. Ефір від 21 травня 2019 року

Відео

В цьому випуску програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) від 21 травня 2019 року:

Мова буде йти про необхідність гармонізації українського законодавства, насамперед Кримінального кодексу, із положеннями міжнародного права. Упродовж уже півроку Центр розповідає в своїх програмах про воєнні злочини, які вчиняє РФ – її військові та спецслужби, а також їхні посіпаки із громадян України в окупованих Криму і Донбасі. Повідомляє про те, як Україна – в особі органів прокуратури АРК і правозахисних організацій, міністерства зовнішніх справ і юстиції – позиваються до Росії у міжнародних судах і як збирають докази міжнародних злочинів.

Ці докази, добуті журналістами і правозахисниками, Центр також демонструє в своїх програмах. Однак в Україні є проблеми із засудженням воєнних злочинців у національних судах, бо у Кримінальному кодексі є лише одна стаття, що передбачає відповідальність за порушення законів і звичаїв війни. При цьому за 5 років міжнародного збройного конфлікту між Росією і Україною українські прокурори і суди притягли до відповідальності за скоєння воєнного злочину тільки одну особу.

18 травня виповнилось 75 років злочинної депортації кримськотатарського народу з Криму. Україна визнала депортацію актом геноциду і закликала країни світу дати таку ж оцінку цьому злочину. Однак злочини проти людяності у нас не криміналізовані. Цю прикрість мав виправити законопроект №9438 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення гармонізації кримінального законодавства з положеннями міжнародного права», внесений урядом ще у грудні 2018 року. Однак до порядку денного Верховної Ради він так і не був внесений.

Як подолати проблему і чому вона виникла – будемо розбиратись у студії за Олександром ПАВЛІЧЕНКОМ, виконавчим директором Української Гельсинської спілки з прав людини.

Про те, як розслідується акт геноциду кримськотатарського народу розповість Трохим ЛУГОВИЙ, начальник слідчого відділу прокуратури АР Крим (телефоном), а про різні аспекти проблеми із гармонізацією українського законодавства із нормами міжнародного права висловлять думку голова Комітету ВРУ з міжнародних питань Ганна ГОПКО, історик Гульнара БЕКІРОВА та останній радянський політв’язень, ветеран національного рух кримських татар, правозахисник Сінавер КАДИРОВ.