Питання національної безпеки. Ефір від 18 червня 2019 року

Відео

В цьому випуску програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) від 18 червня 2019 року:

Говоримо про земельну корупцію і тих, хто її підживлює, в тому числі – і гальмуючи земельну реформу, про схеми обходу мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення та про парламентські вибори, у яких беруть участь і земельні схематозники.

Про це бесідуємо в студії з Георгієм МОГИЛЬНИМ, одним із визнаних експертів у земельно-будівельних аферах, від публікацій якого політикам нині особливо непереливки, особливо тим, які йдуть на вибори.

Почнемо із так званого «скляного мосту Кличка». Саме Могильний виявив і опублікував багато цікавих документів, які показали наскільки з порушення законодавства, здорового глузду і правил безпеки він збудований: міст не зданий в експлуатацію, тендери проводяться заднім числом. При цьому міст не закритий для пересування людей, але їх не хвилює безпека і порушення закону.

Ще одна тема: вибори і нове для політичної України явище – так звані постпраймеріз, які практикують щонайменше дві політичні команди – партії «Слуга народу» і «Голос». Оприлюднивши склад партійних списків і прізвища деяких мажоритарників, вони обіцяють чистити ряди кандидатів, якщо громадськість виявить, що вони є недоброчесними. І деяких громадськість уже «знесла» з виборів.

Сюжет Центр журналістських розслідувань про нинішнього депутата Херсонської облради від БПП і колишнього депутата від Партії регіонів Альберта Черепаху, який, як було оголошено під час з’їзду партії «Слуга народу» буде від неї балотуватись у мажоритарному окрузі №185 на Херсонщині. Центр згадував його у своїх розслідуваннях і в зв’язку з нарізкою землі на Арабатській стрілці, і в зв’язку із інформацією щодо ділових зв’язків із колишнім головою Генічеської РДА Сейтумером Німетуллаєвим, який переховується в окупованому Криму від українських правоохоронців. Ще до того, як стало відомо про можливе балотування Черепахи від партії Володимира Зеленського, кореспонденти Центру почали розслідування збирання ним земель сільгоспризначення, яких у нього задекларовано близько 1,5 тис. гектарів. Як йому це вдалося, намагався з’ясувати Петро Коберник і несподівано дізнався, що Черепаха вже не буде балотуватись у нардепи.

У другій частині програми Ібрагім СУЛЕЙМАНОВ, головний редактор Радіо Куреш презентує чергову серію спецпроекту “Крим. 25 років боротьби за Україну”, онлайн-прем’єра якої відбулась 17 червня. В ній йдеться про 1993 рік – рік домовленостей між Україною та Росією про розподіл Чорноморського флоту СРСР на Військово-Морські Сили України та Чорноморський флот РФ та його базування у Севастополі. Чим, на думку авторів фільму, було створене підґрунтя для захоплення Криму Росією у 2014 році.

17 червня 1993 року у підмосковному Завідово президенти України і РФ Леонід Кравчук і Борис Єльцин підписали угоду „Про невідкладні заходи з формування ВМФ Росії і ВМС України на базі Чорноморського флоту”. Пізніше були підписані міждержавна і міжурядова угоди про параметри розподілу ЧФ СРСР, та умови базування ЧФ РФ у АР Крим і Севастополі. Угоди, які повністю Росією ніколи не виконувались, але українські очільники, посаджені на російську газову голку, не дуже тим переймались – за рідкісним винятком. І ці сторінки історії треба пам’ятати, аби рано чи пізно (а нам би хотілось – щоб якнайшвидше) Росія сіла за стіл переговорів і вивела свої війська з Криму і Донбасу.