«Чорний список» СБУ та Мінкультури. Прогалини та ризики

Відео

«Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 14 січня 2020 року.

Центр журналістських розслідувань уважно дослідив фактичний бік скандалу навколо так званого «чорного списку» СБУ-Мінкультури – Переліку, до якого занесені іноземні діячі, які створюють загрозу національній безпеці України. Журналісти детально проаналізували усі накази міністерства культури, якими, за зверненнями СБУ, іноземні діячі вносились до Переліку. Результати спантеличують. У списку, довкола якого стільки емоцій і ура-патріотичного піару, – усього лише 150 осіб. П’ятеро із них – уже небіжчики. Так, покійним Кобзону, Говорухіну і Табакову все ще заборонено гастролювати в Україні. Dr.Alban. який співав в окупованій Ялті та нібито був допущений в Україну завдяки персонально Зеленському, СБУ до Переліку Мінкульту взагалі не заносився.

До Переліку найчастіше потрапляють через антиукраїнську діяльність та відвідування окупованого Криму в обхід КПВВ на адмінмежі Криму та Херсонської області та. У квітні 2014 року до Кримінального кодексу  внесено статтю 332-1, що передбачає кримінальну відповідальність за порушення Порядку в’їзду та тимчасово окуповану територію Криму та виїзду з неї. Тож усі фігуранти Переліку, які «забанені» СБУ та Мінкультом з цих підстав,  мали б бути і фігурантами кримінальних проваджень. Але цього не відбувається, бо притягти до кримінальної відповідальності дуже складно. Законодавець прописав статтю так, що слідвству терба довести, що вояж до Криму на гастролі «кримнаші» здійснили з метою заподіяння шкоди Україні. 

В сюжетах Ольги Махинько та Микити Панасенка йдеться про принципи формування і фігурантів Переліку , а також про новий законопроекту «Про медіа», який може суттєво спростити симпатикам російської агресії шлях до України.