Дистанційна освіта для дітей з ТОТ Донбасу, децентралізація на Херсонщині та сірий кардинал окупації Севастополя

Відео
ВНБ

«Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 24 березня 2020 року.

Карантинні заходи, введені в Україні через пандемію коронавірусу, змінили життя кожної людини. Центр журналістських розслідувань – не виключення. ТРК Чорноморська на час карантину подає програми у запису, без прямоефірних студій та інтерв’ю з гостями. Тож від сьогодні і до відміни режиму карантину Питання національної безпеки буде виходити не зі студії ТРК Чорноморська, а з редакційного офісу. Це трохи незвично, але демократично, і на зміст програм та тематику розслідувань журналістів ЦЖР ніяк не вплине.

ЦЖР і надалі буде повідомляти вам виключно достовірну інформацію про події в Україні, про ситуацію в Криму і на Донбасі, продовжимо розслідування воєнних злочинів на окупованих територіях та корупції в Україні, моніторинг дотримання українських та західних санкцій та забезпечення прав і свобод наших громадян на ТОТ з боку української влади. І сьогодні продовжимо наше дослідження можливостей і перепон для отримання якісної української освіти дітьми із тимчасово окупованих територій.

У цьому випуску – про специфіку дистанційної освіти для дітей з ТОТ Донбасу. Але почнемо із «збирання врожаю, вирощеного ЦЖР».

Рік тому Центр журналістських розслідувань провів масштабне розслідування діяльності незаконних збройних формувань у Севастополі та Криму, які були задіяні Росією до військової спецоперації із окупації кримського півострова. Упродовж року прокуратура Криму і кримський главк Нацполіції оголошували підозри фігурантам наших розслідувань із спецпроекту “Шуцмани Путіна”. Чергова добра звістка: до кримінальної відповідальності притягнено Михайла Чалого, брата “народного мера, справжню роль і місце якого у створенні НЗФ із так званої Самооборони Севастополя уперше встановили наші журналісти. Сюжет Євгена Лешана.

Продовжуємо дослідження можливостей і перепон для отримання якісної української освіти дітьми із тимчасово окупованих територій. У минулій програмі Центр журналістських розслідувань розповідав про недоліки існуючої системи дистанційної освіти для школярів із Криму і Севастополя. Єлизавета Стрій розкаже про специфіку дистанційної освіти для дітей з ТОТ Донбасу. Дітей, які хочуть отримати українську освіту з кожним роком стає більше – тобто, тенденція така ж, як і в окупованому Криму. А обмежень буде більше: символічне вивчення української мови у школах окупованої Донеччини може зовсім припинитись. Посіпаки окупантів скасували українську мову як другу державну у так званій «ДНР». Тож випускники донецьких шкіл, як і кримських, потребують посиленого вивчення української мови та літератури дистанційно.

У листопаді минулого року конфлікт між двома об’єднаними громадами в Херсонській області, завдяки матеріалам кореспондентів Центру журналістських розслідувань, набув великого розголосу. Дві частини мешканців Новокаїрської сільради ніяк не могли знайти консенсусу, в якому з двох запропонованих ОТГ продовжити своє існування після завершення процесу децентралізації. Зараз процес децентралізації у Херсонській області загальмовано. І пандемія коронавірусу тут абсолютно ні до чого. Кабінет міністрів ніяк не затвердить зміни до перспективного плану формування об’єднаних територіальних громад області. Журналісти медіацентру ІРС-Херсон регулярно пишуть про конфліктні ситуації і процес в цілому, надаючи можливість громадянам висловлювати свою точку зору і контролювати дії влади. Без цієї роботи ІРС-Херсон деякі процеси так і не зрушили б із місця. Сюжет Петро Коберника.